• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

12 november 2014 Recepten

Appel & peren-toffeelolly’s

Lekker voor sinterklaasavond

Dé beste man is in het land en dus is het snoeptijd. Pepernoten, speculaas (in koek, taart, brok of gevulde variant), marsepein, roomboterletters en –staven en dan hebben we natuurlijk nog chocolaaaaaade, in allerlei spannende creaties en vormen. Onze portie suikers krijgen we deze dagen wel binnen ☺! Oef! 

Op pakjesavond zelf hoort natuurlijk ook zoetigheid. Zelfgebakken speculaas is hartstikke lekker, maar misschien een beetje saai; dat eten we al volop. Daarom een recept van snoepgoed met een subtiel Sinttintje: fruitlolly’s met een vleugje speculaaskruiden en wat amandelen. Lekker op 5 december of een andere (feest)dag!

De koks van de BBC maken bijvoorbeeld lolly’s voor Halloween. Deze Sintlolly’s zijn daar een variant van.

Appel- en peren-toffeelollys - amandelen - sinterklaas - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
Lolly’s maken is best makkelijk en erg leuk als je weet dat:
  • geduldig wachten bij de pan wordt beloond; geen verbrande toffee als je net eventjes wegloopt, maar een mooie stroperige saus die je ziet ontstaan.
  • toffee het beste kunt proeven als die is afgekoeld; 140 graden Celsius is echt heet!
  • knoeien niet erg is; met heet water kun je toffeespetters en –klodders gemakkelijk wegboenen. Alle suikers lossen weer op.
  • groter niet lekkerder betekent bij lolly’s; grote appels en peren passen niet goed op de stokjes en rollen niet soepel door de toffee. Oftewel: knoeiboel. En (te) rijp fruit is onhandig omdat het niet op de stokjes blijft zitten; te zacht. Nogmaals: knoeiboel.
Appel- en peren-toffeelollys - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Tip

Kies een appelsoort die fris en niet al te zoet van smaak is, bijvoorbeeld Elise. Of neem 4 kleine, stevige peren. Geen stoofperen, want die moet je eerst stoven voordat je ze kunt eten. Lollystokjes kun je onder andere te koop bij een hobbywinkel, bijvoorbeeld Pipoos.

En nu mouwen opstropen en aan de slag! Met dit recept maak je vier heerlijke toffeelolly’s.

Appel- en peren-toffeelollys - amandelen - sinterklaas - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Appel & peren-toffeelolly’s

Zin in iets anders op sinterklaasavond? Probeer dan dit recept van fruitllolly’s van appels en peren met een vleugje speculaaskruiden en wat amandelen. Heerlijk snoepgoed!
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Laten staan: 15 minuten minuten
Gang: dessert
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • weegschaal
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • keukenmachine
  • bakpapier
  • koekenpan of oven
  • brede kookpan met dikke bodem
  • bakplaat
  • kwastje
  • suikerthermometer

Ingrediënten

  • 4 eetlepels blanke amandelen
  • 4 kleine stevige appels, of neem 4 kleine, stevige peren, Geen stoofperen; die moet je eerst stoven voordat je ze kunt eten.
  • 4 houten lollystokjes
  • 150 gram kristalsuiker
  • 75 ml water
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels keukenstroop
  • 1 volle theelepel speculaaskruiden

Hoe maak je het?

  • Rooster de amandelen in een koekenpan of in de oven totdat ze goudbruin zijn.
  • Laat de amandelen afkoelen.
  • Was ondertussen de appels en/of peren. Dep ze droog met een stuk keukenpapier of schone theedoek.
  • Verwijder de steeltjes en prik op die plek het lollystokje in de appel of peer. Zet de fruitlolly’s op de bakplaat met bakpapier.
  • Hak de amandelen fijn in de keukenmachine. Het makkelijkst is om de pulseknop te gebruiken; zo voorkom je dat je de noten te fijnmaalt. Geen keukenmachine in huis? Gebruik dan een koksmes en een snijplank om de amandelen fijn te hakken. Andere optie is om een steelpan te gebruiken: doe de noten in een plastic zak of theedoek en sla ze voorzichtig met de pan plat.
  • Doe de kristalsuiker samen met het water in de pan. Verwarm het geheel op laag vuur.
  • Als de suiker volledig is opgelost, voeg dan de roomboter en de speculaaskruiden toe. Roer even door.
  • Voeg vervolgens de keukenstroop toe en roer even door.
  • Breng het geheel vervolgens langzaam aan de kook. Wanneer de suikermassa zachtjes kookt (af en toe een belletje), laat het dan rustig pruttelen. Oftewel: roer niet!
  • Maak met een nat kwastje de rand van de pan vochtig. Je voorkomt zo dat de suikermassa aan de rand blijft  kleven. Ander handig trucje: draai de pan voorzichtig rond. Op die manier verspreid je de hitte beter.
  • En dan is het wachten geblazen. Zorg dat je in de buurt blijft; voor je het weet, brandt je toffee aan. De toffee is klaar als de suikermassa een temperatuur bereikt van 140 graden Celsius. Dit kun je zien als  er mooie egale (licht)bruine massa is ontstaan.
  • Haal de pan snel van het vuur en roer voorzichtig de amandelen erdoor.
  • Roer snel – voordat de toffee te hard wordt –  een voor een de appels en/of peren door de toffee.  Zet de lolly’s terug op de bakplaat en laat ze rustig hard worden (minimaal 15 minuten laten rusten).
    Snoepen maar!

Tip

Eventjes de kunst afkijken voordat je zelf aan de slag gaat?
Bekijk het karamel-instructiefilmpje van Allerhande.
En voor wie zich afvraagt waarom je water moet toevoegen als je ’t daarna meteen laat verdampen, volgt hier de uitleg van culinair auteur Harold McGee. Volgens McGee zorgt water ervoor dat je suiker meteen op hoog vuur kunt verhitten zonder dat je bang hoeft te zijn dat het verbrandt. Bovendien verlengt het de kooktijd en krijgen de reacties meer tijd.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. appelcompote-kaneel-appels-kaneelstokjes-recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Appelcompote met kaneel
  2. Peren -speculaaskruiden - jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Perenjam met speculaaskruiden
  3. Rijstsalade met winterpostelein - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rijstsalade met winterpostelein

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Hollandse crêpes met boerenjongens en appelcompote
Volgend bericht: Boekrecensie: DeDikkevanDam »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required