Jans biologische hazelnootpasta

JAMMIE uit Limburg

Er zijn van die producten waarvan je meteen fan bent als je ze proeft. De biologische hazelnootpasta van Jan Frenken is zo’n product. Waarom? Nou, heel simpel, omdat zijn pasta ook echt naar (lekkere) hazelnoten smaakt en je ‘m overal in kunt stoppen of op kunt smeren. Want met Jans pasta kun je prima een taart of brownie bakken of een fijne dressing maken. Allemaal erg JAMMIE en ook nog eens gezond; hazelnoten zijn o.a. rijk aan vitamine B en C. Fijn! Hopelijk blijft Jan nog heel wat jaartjes hazelnoten telen in het Limburgse Grathem. Go Jan!

Wie is Jan?

Jan is Jan Frenken, een van de weinige biologische hazelnoottelers in Nederland. Sinds 1991 zit Jan in de hazelnootbusiness: hij was toe aan een nieuwe uitdaging. Hazelnoten telen zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Op zijn 7,5 hectare grond in het Limburgse Grathem is inmiddels een enorm hazelnootbos verrezen.

Sinds 2004 maakt Jan van zijn noten ook biologische hazelnootpasta. Waar de meeste andere notenpasta’s worden gemaakt van buitenlandse noten, bestaat die van Jan voor honderd procent uit Nederlandse hazelnoten. Zijn noten en zijn pasta’s verkoopt hij aan groothandels, die ze weer doorverkopen aan biologische winkels en delicatessenzaken.
Jans hazelnoten kun je ook proeven in de chocoladerepen van Tony’s.

De chocolademakers van Tony’s gingen bij Jan op bezoek om te kijken hoe hij in september en oktober zijn hazelnoten oogst.

Wie? Wat? Waar?

De Nieuwe Band, coöperatieve groothandel in biologische levensmiddelen, levert Jans hazelnootpasta aan biologische winkels , onder andere Rio de Bio in Utrecht verkoopt de pasta van Jan. Op de website van De Nieuwe Band vind je een overzicht van de winkels aan wie zij leveren. Ook vind je Jans hazelnootpasta in verschillende (boerderij)winkels in Zuid-Limburg, onder andere de WAOG , Saanenhof en Vandewall.

Als je meer wilt weten over het telen van hazelnoten en maken van pasta, kun je natuurlijk het beste contact opnemen met de maker zelf: Jan Frenken
Baexemerweg 27
6096AP Grathem, Limburg
Tel: 0475 451337

Helaas heeft Jan op dit moment zelf geen voorraad hazelnootpasta meer. De hazelnootoogst was de afgelopen twee jaar (2012 en 2013) erg klein waardoor de hele voorraad pasta al op is. In oktober kan Jan weer oogsten en hopelijk nieuwe pasta maken.

Wat kun je met Jans hazelnootpasta maken?

Zijn pasta is lekker op een snee muesli- of notenbrood, maar ook geschikt om er een dressing mee te maken of te gebruiken bij het bakken van zoetigheid. Doe bijvoorbeeld een lepel pasta door het beslag van een brownie of cheesecake.