• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

22 mei 2014 Recepten

Rabarbercompote

Met een paar stengels rabarber en een beetje suiker maak je zo je eigen rabarbercompote. De licht zure en roze compote kun je de hele dag door eten. ’s Ochtends met wat verse aardbeien bij het ontbijt, ’s middags gemixt met rood fruit als een smoothie en ’s avonds met kokosschuim als dessert.

Rabarbercompote - Weckpot - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Tip

Rabarber heb je in verschillende kleuren en smaken. Je hebt ze met geheel groene, met groenrode en met rode stelen. Hoe groener, hoe zuurder. En nee, rabarber rijpt niet: groene stelen blijven groen en zullen – hoe lang ze ook op de fruitschaal liggen – dus ook nooit rood worden.

Zin in iets extra’s?

Anijs, kokos, gember, munt, sinaasappel, vanille en…..Rabarber kun je met veel dingen combineren. Probeer eens rabarbercompote met wat anijszaadjes of verse munt. Of voeg een paar lepels kokoslikeur toe. Allemaal erg JAMMIE ☺

En nu aan de slag. Met dit recept maak je in twintig minuten een heerlijke rabarbercompote.

Rabarbercompote - Weckpot - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Rabarbercompote

Met een paar stengels rabarber en een beetje suiker maak je zo je eigen rabarbercompote. De licht zure en roze compote kun je de hele dag door eten. ’s Ochtends met wat verse aardbeien bij het ontbijt, ’s middags gemixt met rood fruit als een smoothie en ’s avonds met kokosschuim als dessert.
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 10 minuten minuten
Totaal: 20 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer

Benodigdheden

  • houten lepel
  • weegschaal
  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • schone theedoek of stuk keukenpapier
  • kookpan
  • houten lepel
  • jamtrechter
  • 1 schone weckpot (waar 0,5 liter in past)
  • vergiet

Ingrediënten

  • 400 gram rabarber, als je vier flinke stengels koopt, hou je na het schoonmaken zeker genoeg over om compote van te maken.
  • 95 gram kristalsuiker
  • 2 à 3 eetlepels water

Hoe maak je het?

  • Was de rabarber en snij de stelen in stukken van circa 3 cm.
  • Verwarm de rabarber samen met 2 – 3 eetlepels water op laag vuur en roer af en toe.
  • Maak ondertussen de jam- of weckpot schoon .
  • Voeg de suiker toe op het moment dat de rabarber bijna tot moes is gekookt, meestal na 5 à 10 minuten. Hoeveel suiker je moet toevoegen, kan soms verschillen; dat hangt af van hoe zuur de rabarber is en wat jij lekker vindt. In plaats van suiker kun je ook appeldiksap en/of honing gebruiken. Meestal is 100 ml diksap en 1 eetlepel honing voldoende.
  • Draai het vuur meteen uit. Je kunt de compote direct serveren.

Zin in iets extra’s?

Anijs, kokos, gember, munt, sinaasappel, vanille en….. Rabarber kun je met veel dingen combineren. Probeer eens rabarbercompote met wat anijszaadjes of verse munt. Of voeg een paar lepels kokoslikeur toe. Allemaal erg JAMMIE ☺!

Tip

Vanwege het lage suikergehalte is compote minder stevig en korter houdbaar dan jam, slechts enkele dagen in de koelkast. Langer bewaren kan: verdeel de compote in kleinere porties in afsluitbare plastic bakken of zakjes en plaats die in de vriezer. Of doe de compote in gesteriliseerde weckpotten en weck ze. Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan. Voeg lauwwarm water toe en zorg dat alle potten onder water staan. Breng het water aan de kook en laat 30 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het water borrelt en 100 °C is.
Gebruik je een weckketel? Zorg er dan voor dat het water ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de inhoud van de pot. Stel de juiste temperatuur en tijd in en de ketel verhit de potten op de juiste manier.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!
JAMMIE Jamboek te koop - Winkel - JAMMIE - datisjammie.nl

Zin in meer fruit?

Probeer dan een van mijn seizoenrecepten uit mijn kookboek Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen.
Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen bevat ruim 120 pagina’s vol informatie, praktische tips en seizoensrecepten. Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen kun je eenvoudig online bestellen of kopen in een (boek)winkel bij jou in de buurt.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. appelcompote-kaneel-appels-kaneelstokjes-recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Appelcompote met kaneel
  2. hangop - dikke yoghurt - vers fruit - ontbijt - recept - JAMMIE
    Hangop
  3. Tropische rabarbercompote met kokosschuim - recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Tropische rabarbercompote met kokosschuim

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Food event: Proef Eetbaar Utrecht
Volgend bericht: Tropische rabarbercompote met kokosschuim »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required