• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

24 augustus 2013 Recepten

Gele tomatenketchup

Augustus, maar vooral september, is de tijd van de tomaat: zo uit de moestuin en gerijpt door de echte Hollandse zon. Tomaten in overvloed dus, maar wat doe je met al vruchten? Ketchup maken! Als er een gerecht is waar flink wat tomaten in gaan, dan is het wel ketchup. Bovendien heb je de saus zo gemaakt – kwestie van alles in een pan doen en laten pruttelen – en kun je er lekker mee variëren.

gele tomatenketchup - weckpot - tomaten - recept - JAMMIE

Zoals je ziet, hoeft ketchup niet per se rood te zijn. Geel, oranje of groen: het kan allemaal. Het enige wat belangrijk is dat je lekkere rijpe tomaten gebruikt. Als je overigens echt gele ketchup wil, volg dan het recept van Gartine. Met mijn recept krijgt de ketchup, vanwege het gerookte paprikapoeder, een geel-oranje tintje.

Tip

Gebruik altijd rijpe tomaten; die hebben de meeste smaak en dat proef je in je ketchup.

Gerookt paprikapoeder, bijvoorbeeld Pimentón de la Vera van La Chinata, kun je onder andere kopen bij Dille & Kamille.

En dan nu aan de slag. Met dit recept maak je eenvoudig een grote weckpot of fles huisgemaakte ketchup. Lekker bij een tosti, aardappels uit de oven, geroosterde pompoen of zoete bataat.

gele tomatenketchup - weckpot - tomaten - recept - JAMMIE
4 van 1 beoordeling
pin recept print recept

Gele tomatenketchup

Augustus, maar vooral september is de tijd van de tomaat: zo uit de moestuin en gerijpt door de echte Hollandse zon. Maar wat doe je met al die vruchten? Ketchup maken! De saus heb je zo gemaakt: kwestie van alles in een pan doen en laten pruttelen. Vandaag staat gele tomatenketchup op het menu. Of gelig om precies te zijn, want door het gerookte paprikapoeder krijgt de ketchup een mooi geel-oranje tintje.
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 2 uren uren 40 minuten minuten
Totaal: 2 uren uren 55 minuten minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: zomer

Benodigdheden

  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • houten lepel
  • 1 schone weckpot (waar 0,5 liter in past)
  • trechter
  • trechter
  • keukenmachine of staafmixer
  • brede kookpan of braadpan met dikke bodem en passende deksel
  • vijzel

Ingrediënten

  • 500 gram gele tomaten
  • 1 kleine gele paprika
  • 1 sjalot
  • 3 tenen knoflook
  • 0,5 dl witte wijnazijn
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 0,5 theelepel (zee)zout
  • 0,5 theelepel komijnzaadjes
  • 1 mespunt gemberpoeder
  • 1 mespunt gele mosterdpoeder
  • 1 mespunt kurkumapoeder
  • 1 mespunt gerookt paprikapoeder

Hoe maak je het?

  • Was de tomaten. Verwijder het kroontje en de harde kern en snijd ze doormidden.
  • Was de paprika en snijd ‘m doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in repen.
  • Schil de sjalot en snipper ‘m vervolgens.
  • Pel de knoflooktenen.
  • Neem een lekker ruime, stevige pan. Doe de tomaten, de uien, de paprika en de knoflooktenen erin. Giet de helft van de azijn erbij en verwarm het geheel op laag vuur.
  • Laat het geheel – met deksel op de pan – 25 minuten sudderen.
  • Plet de komijnzaadjes in de vijzel licht.
  • Verwijder de knoflooktenen. Voeg de rest van de azijn toe en alle andere ingrediënten. Wees voorzichtig met de specerijen, vooral met het gerookte paprikapoeder. De smaak overheerst snel. Je kunt dus beter met een (heel) klein beetje beginnen, meer toevoegen kan altijd nog.
  • Draai het vuur hoger en breng het geheel aan de kook.
  • Temper het vuur en laat het geheel – met deksel op de pan – 2 uur zachtjes sudderen.
  • Maak ondertussen de jam- of weckpot of glazen fles schoon.
  • Pureer het geheel tot een glad mengsel met behulp van een staafmixer, keukenmachine of blender.
  • Giet de ketchup vervolgens in de pot of fles. Goed afsluiten en laten afkoelen.

Lekker bij

Eet de ketchup bij een tosti, aardappels uit de oven, geroosterde pompoen of zoete bataat. Allemaal jammie ☺!

Tip

In de koelkast blijft de ketchup enkele dagen goed. Gebruik altijd een schone lepel gebruiken als de ketchup uit de pot schept. Langer bewaren kan: doe de ketchup in gesteriliseerde weckpotten en weck ze. Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan. Voeg lauwwarm water toe en zorg dat alle potten onder water staan. Breng het water aan de kook en laat 30 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het water borrelt en 100 °C is. Gebruik je een weckketel? Zorg er dan voor dat het water ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de inhoud van de pot. Stel de juiste temperatuur en tijd in en de ketel verhit de potten op de juiste manier.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. hummus - kikkererwten - olijfolie - sesamzaadjes - munt - recept - JAMMIE
    Hummus
  2. Pesto Genovese - Basilicumpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Pesto Genovese
  3. Tomaten tarte tatin met mozzarella of geitenkaas - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Tomaten tarte tatin met mozzarella of geitenkaas
  4. Tips over (Hollandse) tomaten - JAMMIE - www.datisjammie.nl
    You say tomato, I say tomato

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Hummus
Volgend bericht: You say tomato, I say tomato »

Lees Interacties

4 from 1 vote (1 rating without comment)

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.