• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

6 juni 2012 Nieuws 2 reacties

Lekkere post – deel 1

Een kaartje krijgen, is leuk. Een kaartje krijgen met een recept erop, is lekker. Een kaartje krijgen met een recept erop gemaakt van seizoensproducten, is leuk, lekker & makkelijk. Ursula en Janine (initiatiefnemer JAMMIE) houden van kaartjes en seizoenskoken: 1 + 1 =…:-).

Zou het niet leuk zijn als er elke week een kaartje  op je deurmat lag met een seizoensrecept? Dat is toch fijn? Dat is toch een goed begin van het weekend? Ja toch?
Ja! Precies, dat denken wij dus ook!

Dus experimenteren we met kleuren, vormen en teksten. Op de voorzijde leuke weetjes en combitips, op de achterzijde moeten de recepten komen. We zijn er nog lang niet uit. Hieronder de eerste opzet van de Aspergekaart en Rabarber.

jammie receptenkaarten met seizoensrecepten in ontwikkeling - receptenkaart asperge - nieuws -jammie

Eet mij met…
Asperges zijn een groente met een zoete, zwavelige smaak. Bij zoet & zwavel past zilt & zuivel goed. En dan ’t liefst met een flink vetpercentage. Lekker bij asperges zijn daarom boter, parmezaan en hollandaise. Andere etenswaren met een zwavelsmaak doen ’t ook goed bij de stengels: eieren, schaaldieren en knoflook. Bij witte asperges proef je minder goed dan bij groene, maar toch, ze hebben iets nootachtigs. De aardse notensmaak van aardappels combineert daarom goed met die van asperges. En noten zelf natuurlijk ook. Amandelen, hazelnoten of pistachenoten: allemaal prima voer voor bij asperges.

jammie receptenkaarten met seizoensrecepten in ontwikkeling - receptenkaart rabarber - nieuws -jammie
  • Rabarber heb je in verschillende kleuren en smaken. Je hebt ze met geheel groene, met groenrode en met rode stelen. Hoe groener, hoe zuurder. En nee, rabarber rijpt niet: groene stelen blijven groen en zullen door bewaren dus ook nooit rood worden.
  • De van oorsprong uit Siberië afkomstige plant werd lange tijd alleen gebruikt als geneesmiddel; rabarber heeft door het vele appelzuur een bloedreinigende werking. In de Chinese geneeskunde worden de stengels al heel lang gebruikt en verhandeld als laxeermiddel. Goed voor de poeperij dus.
  • Rabarber is een bijzonder zure groente. De stengels bevatten twee of driemaal zoveel zuur als het totale oxaalzuurgehalte dat in spinazie en bieten zit. Vooral de bladeren van rabarber zijn zuur. Zo zuur dat ze giftig zijn. Niet eten dus.
  • Rode stengels rood houden, doe je door zo weinig mogelijk vloeistof aan rabarber toe te voegen. Lekker voor de smaak en goed voor de kleur is om het sap van bloedsinaasappels te gebruiken om rabarber in te garen.
  • Wij hebben rabarber pas sinds 1891 ontdekt en ra ra wat maakten wij Hollanders er als eerste mee..? …een  stamppot van aardappel en rabarber, een soort hete bliksem. Daar zijn we gelukkig snel mee opgehouden; rabarber is vooral lekker als jam, compote of in taart.
jammie receptenkaarten met seizoensrecepten in ontwikkeling - receptenkaart rabarber

En misschien is het leuk en handig om met kleurcodes te werken die de smaken en seizoenen weergeven.

Wat denk je?
Zijn we op de goede weg?

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Dutch Rhubarb Week 2014 - foodevent - nieuws - JAMMIE - datisjammie.nl
    Food event: Dutch Rhubarb Week
  2. Rabarber-aardbeienjam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Rabarberjam met aardbeien
  3. Tropische rabarbercompote met kokosschuim - recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Tropische rabarbercompote met kokosschuim

Categorie:Nieuws

Vorige bericht: « JAMMIE in FFF receptenbundel
Volgend bericht: Rabarberwodka »

Lees Interacties

2 Reacties

    Reageer ook! Reactie annuleren

    Beoordeel dit recept (na 't maken)




    * Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

  1. Angar :

    7 juni 2012 om 14:18

    Hoi Janine,
    Het plan begint vorm te krijgen! Jullie zijn zeker op de goede weg. Als er nu ook een adresje bij komt te staan van een goede groenteboer in de buurt….Maar dat is lastig voor jullie om voor heel Nederland een overzicht van bioboeren te hebben.Misschien op uitnodiging?
    Succes verder!

    > REAGEER
    • Janine :

      7 juni 2012 om 21:28

      Dag Angar,

      Dank voor je reactie! Fijn om te horen dat we op de goede weg zitten; dat geeft moed om door te gaan.
      Zo’n adresje erbij zou natuurlijk helemaal fijn zijn, maar dan moet je inderdaad over een heel groot adressenbestand beschikken en dat ook nog eens up to date houden. Een behoorlijke klus.
      Wat bedoel je precies met ‘misschien op uitnodiging’?

      Hartelijke groet,

      Janine

      > REAGEER

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}