Jamboek: hoe fotografeer je heel veel potjes, mooi & lekker?

Fotografie, styling, vormgeving: ik houd ervan. Voor JAMMIE doe ik dat (meestal) allemaal zelf en probeer ik alles er mooi en lekker uit te laten zien. Dat lukt, soms een beetje of soms helemaal niet ☹. Wat lekker is, ziet er niet altijd lekker uit. Mijn conclusie: lekkere plaatjes schieten van eten, is knap lastig.

Hoe moet dat dan bij een jamboek?

Ruim 40 recepten, van verschillende seizoenen, op dezelfde manier geserveerd (in glazen potten): hoe laat je die er mooi, lekker en verrassend uitzien? Hoe fotografeer je dat allemaal in twee dagen tijd?

Een mooie uitdaging. Inmiddels weet ik dat het kan. Hoe? Nou zo.

Geslaagde jamboekfotoshoot: dit heb je nodig

1. EEN GEMOTIVEERD TEAM
Een ervaren foodfotograaf (Gerhard Witteveen), een enthousiaste en handen-uit-de-mouwen-stekende uitgever (Anja Timmerman) en een energieke jamboekschrijver. Allen goedgemutst en met zin in jam; na het fotograferen, volgt het proeven ☺.

2. EEN STRAKKE, MAAR REALISTISCHE PLANNING
Een goed overzicht zorgt dat je op de fotografiedag flink kunt doorwerken. Van tevoren nadenken over wat je wanneer fotografeert, net zo lang puzzelen met recepten totdat ze in logische volgorde staan: het loont.

3. RECEPTEN DIE AF ZIJN
Oftewel, rijen glazen potten met jam, confituur, gelei en meer van dat lekkers
In een korte tijd een compleet jamboek fotograferen, betekent in hoog tempo koken. Dat is ’s ochtends de eerste jampot vullen en ’s avonds de laatste deksel erop draaien. Phoe. Wat ben ik blij met onze afwasmachine.

4. EEN RUIMTE MET VOLDOENDE LICHT
Fotografen op de plek waar alle gevulde glazen potten staan, is het makkelijkste. In onze voorkamer is het mooi licht. Dat wordt dus tijdelijk de fotostudio. Bureau, planten, speelgoed gaan aan de kant. Manlief en dreumes gaan de hort op.

5. VOLDOENDE KEUZE QUA STYLINGATTRIBUTEN
Elke keer hetzelfde lepeltje en servet gebruiken, is geen optie. Je wilt kunnen kiezen uit tafellakens, borden, lepels en schoteltjes. Fotograaf Gerhard plundert daarom zijn kast en ik de mijne. Dille & Kamille zorgt dat we echt wat te kiezen hebben op stylinggebied. Van de Brusselse winkel mogen we allerlei servies, glaswerk, keuken- en tafeltextiel en kookspullen lenen. Allemaal even mooi en fotogeniek.

Fotoshoot jamkookboek - JAMMIE - styling - textiel van Dille & Kamille

© Dille & Kamille

 

En dan is dit het resultaat!

Een voorproefje van het najaar- en winterhoofdstuk.
fotoshoot jamkookboek - najaar - winter - JAMMIE

Het fotograferen zit erop.
Nu verder met organiseren, afstemmen en – vooral – schrijven!