• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

30 september 2019 Recepten

Tomaten tarte tatin met mozzarella of geitenkaas

Tomaten kun je op heel veel manieren bereiden, maar dit is misschien wel een van de lekkerste. Stop tomaten – samen met boter, suiker, balsamicoazijn en kruiden – onder een laagje deeg en je krijgt een taart die zoet en hartig is tegelijkertijd. Mmm…. zo lekker! Helemaal als je de tomaten tarte tartin serveert met mozzarella of verse geitenkaas. Nu maar hopen op heel goed en dus lang tomatenseizoen ☺.

Tomaten tarte tatin met mozzarella of geitenkaas - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Een tarte tatin is eigenlijk een omgekeerde taart en het oorspronkelijk recept is met appel. Terwijl de appels met boter en suiker karamelliseren, bakt de korst – als een dakje van deeg – erboven. Een ‘uitvinding’ van de twee Franse zussen Tatin. Johannes van Dam schrijft er in DeDikkevanDam over:

“Een van de twee zou bij het maken van appeltaart zo in gedachten zijn geweest dat ze de appels bloot in de taartvorm legde. Om geen tijd te verliezen besloot ze het deeg eroverheen te leggen en zo de taart te bakken. Heerlijk! Alweer zo’n onuitroeibare culimythe, want het was al heel lang een traditioneel gerecht uit de streek. Maar de dames Tatin hebben het gerecht wel beroemd gemaakt.”

Hoe dan ook een heerlijke baktechniek die je zowel voor zoete als hartige taarten kunt gebruiken.

Tip

Je kunt de tomaten tarte tatin ook in ovenbestendige pan maken. Je hoeft de tomaten dan niet over te scheppen in een taartvorm.

Zo en nu aan de slag. Met dit recept maak je een heerlijke tomaten tarte tatin: een lekker hoofdgerecht voor twee personen of een lunchgerecht voor als je met zijn vieren bent.

Tomaten tarte tatin met mozzarella of geitenkaas - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Tomaten tarte tatin met mozzarella of geitenkaas

Tomaten kun je op heel veel manieren bereiden, maar dit is misschien wel een van de lekkerste. Stop tomaten – samen met boter, suiker, balsamicoazijn en kruiden – onder een laagje deeg en je krijgt een taart die zoet en hartig is tegelijkertijd. Mmm…. zo lekker! Helemaal als je de tomaten tarte tartin serveert met mozzarella of verse geitenkaas. Nu maar hopen op heel goed en dus lang tomatenseizoen ☺.
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 30 minuten minuten
Totaal: 40 minuten minuten
Gang: hoofdgerecht, lunchgerecht
Soort gerecht: vegetarisch
Seizoen: zomer
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • taartvorm met diameter van 24 cm
  • weegschaal
  • vergiet
  • keukenmes(je)
  • snijplank
  • (steel)pan met dikke bodem
  • houten lepel
  • lepel
  • oven
  • groot bord

Ingrediënten

  • 50 gram ongezouten roomboter, plus een beetje extra om de taartvorm in te vetten
  • 3 tenen knoflook
  • 600 gram kerstomaten, cherrytomaten, liefst een mix
  • 8 takjes verse tijm
  • versgemalen peper en zeezout, naar smaak
  • 3 – 4 eetlepels bruine suiker, bijvoorbeeld basterdsuiker of palmsuiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 vers taartdeeg, rond en geschikt voor taartvorm van 24 cm
  • +/- 125 gram buffelmozzarella of zachte verse geitenkaas
  • handje verse tijm en/of basilicumblaadjes

Hoe maak je het?

  • Weeg de roomboter af. Gebruik een beetje om de taartvorm licht in te vetten en bewaar de rest.
  • Pel de tenen knoflook en snijd de tenen knoflook in dunne plakjes.
  • Spoel de verse tijm en de tomaten af onder de koude kraan. Dep voorzichtig droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Snijd de grotere tomaten doormidden.
  • Doe de roomboter in een pan. Terwijl de boter smelt, voeg je de knoflook, de tijm, de suiker en de balsamicoazijn toe. Doe ook wat zeezout en versgemalen erbij. Roer goed door en verwarm op zacht vuur.
  • Als er een saus begint te ontstaan, voeg je de tomaten toe. Verlaag de temperatuur en laat de tomaten zacht worden.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius en haal het taartdeeg uit de koelkast.
  • Verwijder de takjes tijm. Schep de tomaten over in de taartvorm. Zorg ervoor dat de tomaten die je hebt doorgesneden met het snijvlak naar boven liggen.
  • Als de saus nog vrij dun is, kook ‘m dan nog wat verder in. Giet de saus over de tomaten in de taartvorm.
  • Haal het taartdeeg uit de verpakking en leg het taartdeeg over de vorm heen. Vouw de randen goed naar binnen. Prik een paar gaatjes in het deeg zodat het overtollige vocht als stoom kan ontsnappen.
  • Zet de taart in het midden van de oven en bak de tomatentaart in 20 tot 25 minuten goudbruin.
  • Haal de taart uit de oven en laat ‘m even afkoelen totdat die lauwwarm is. Plaats een groot bord omgekeerd op de taartvorm en keer de taart snel om. Gebruik ovenhandschoenen of schone theedoeken om je handen te beschermen.
  • Snijd de mozzarella of verse geitenkaas in stukken en verdeel over de tomaten tarte tatin. Garneer de tomatentaart royaal met verse tijmblaadjes en/of basilicumblaadjes en serveer direct.

Lekker bij

Combineer de taart met een grote groene salade. Als je met zijn tweeën bent, kun je de tomaten tarte tatin als hoofdgerecht eten. Voor vier personen is het een heerlijk lunchgerecht.

Maak ook eens

Een tarte tatin van rode uien of sjalotjes.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Tomaten 75 verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol - Nieuws - Boekrecensie - datisjammie.nl
    Boekrecensie: Tomaten
  2. gele tomatenketchup - weckpot - tomaten - recept - JAMMIE
    Gele tomatenketchup
  3. Tips over (Hollandse) tomaten - JAMMIE - www.datisjammie.nl
    You say tomato, I say tomato

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Pruimenjam met specerijen
Volgend bericht: Kaki (sharonfruit) jam met sinaasappel »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required