• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

29 mei 2019 Streekproducten

Fermentatieworkshops van Keukenboeren

interview Sanne Zwart

Sanne Zwart fermenteert al jaren. Het is voor haar de ideale manier om zelf lekkere, gezonde en houdbare etenswaren te maken van lokale ingrediënten. Oftewel: bewuster eten en leven. Haar enthousiasme en kennis over fermenteren deelt Sanne in workshops – onder de naam Keukenboeren in Rotterdam of op locatie – en de verkoop van haar RotPot: een doe-het-zelf-fermentatie-kit.

Een eenvoudige witte kool verandert binnen enkele weken in heerlijke zuurkool. En dat alles door bacteriën, schimmels en gisten die de natuurlijk aanwezige suikers in groenten omzetten in milde zuren.”

Fermentatieworkshops - Keukenboeren - Sanne Zwart - Jammie - datisjammie.nl
© Sanne Zwart

Hoe ben je begonnen met fermenteren?

“Mijn ouders hadden een moestuin. Die miste ik toen ik in de stad woonde. In plaats van een moestuin nam ik een abonnement op een groentetas met seizoensgroenten. In de wintermaanden had ik vaak kolen en knolgroenten over. Ik zocht naar bewaarmethoden en ontdekte het fermenteren. In diezelfde periode was ik bezig met de herkomst van ons eten. Ik vroeg mij steeds vaker af hoe de producten die ik at, werden gemaakt. Dat bleken voornamelijk gefermenteerde etenswaren te zijn, zoals yoghurt en zuurdesembrood. Die wilde ik voortaan zelf maken. Een vriend, die al fermenteerde, hielp mij op weg. Hij legde mij de basis uit. Daarnaast las ik veel boeken, waaronder The Art of Fermentation van Sandor Ellix Katz en volgde ik een fermentatieworkshop bij chefkok Jonnie Boer. Verder leerde ik gaandeweg.”

Wat fascineert je aan fermenteren?

“De transformatie. Een eenvoudige witte kool verandert binnen enkele weken in heerlijke zuurkool. En dat alles door bacteriën, schimmels en gisten die de natuurlijk aanwezige suikers in groenten omzetten in milde zuren. Geen enkele fermentatie is hetzelfde. Als je groenten fermenteert, kun je daarnaast ook eindeloos variëren. Zuurkool kun je maken van witte kool, maar je kunt ook een keer spitskool of rode kool gebruiken. Of wortel en specerijen als komijn toevoegen.”

Hoe fermenteer jij?

“Bij het fermenteren van groenten gebruik ik groenten van het seizoen en uit de streek. Ingrediënten moeten vers zijn en zo natuurlijk mogelijk zijn gekweekt. Het bodemleven is bepalend voor de bacterieculturen op groenten. Hoe gezonder het bodemleven, hoe beter de culturen, hoe beter groenten fermenteren.”

Wat is het grootste misverstand over fermenteren?

“Dat het gevaarlijk is: dat je er ziek van kunt worden. Knoflook en pesto kun je beter niet bewaren in een pot, maar verder is groenten fermenteren veilig. Fermentatie is een levendig proces. Verkleuring, gasvorming, een laagje gist: het is normaal. Laat je door al die veranderingen niet meteen van de wijs brengen en vertrouw op je zintuigen. Als je toch twijfelt, laat een pot even staan. Slechte bacteriën vermenigvuldigen zich snel en tekenen van bederf zoals schimmel zijn na een paar dagen goed zichtbaar. Of meet de zuurtegraad (pH). Is die onder de 4.2 pH, dan is de fermentatie geslaagd en kun je je groenten gerust opeten.”

Waarom ben jij een pleitbezorger voor fermenteren?

“Fermenteren is een oude bereidingstechniek waarmee je zelf eenvoudig gezonde etenswaren maakt die je kunt bewaren. Je voorkomt voedselverspilling en eet volgens de seizoenen. Voor mij is fermenteren de manier om bewuster te eten en te leven. Ik hoop iedereen aan het fermenteren te krijgen en dat mijn workshops en producten een sneeuwbaleffect veroorzaken. Uiteindelijk ben ik een wereldverbeteraar :-).”

Fermentatieworkshops - Keukenboeren - RotPot - Sanne Zwart - Jammie - datisjammie.nl
De RotPot van Keukenboeren, foto © Sanne Zwart

Nieuwsgierig?
Meer weten over Sanne en haar fermentatieworkshops?

Lees mijn artikel in het winternummer van Stadstuinieren. Hierin legt Sanne de basis van het fermenteren uit en deelt zij een lekker net-even-anders zuurkoolrecept.

Op haar website Keukenboeren vind je informatie over Sannes workshops en producten zoals de RotPot, een doe-het-zelf-fermentatie-kit.

Zin in meer lekkere letters?

Janine - blogger datisjammie.nl

10+ jaar werk ik als freelance journalist, tekstschrijver en web- en eindredacteur. Ik schrijf verhalen voor op papier en online. Achtergrondverhalen, blogs en interviews, als ook reportages en recepten. Mijn favoriete onderwerpen zijn streek- en seizoensproducten, groen(er) leven en verhalen van & over mensen (human interest).

Bekijk mijn portfolio op www.janinebruinooge.nl als je meer wilt weten over mijn schrijfwerk. Of stuur mij een bericht. Ik help je graag ook jouw pagina’s te vullen met lekkere letters.

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Fermenteren - Nieuws - Boekrecensie - JAMMIE - datisjammie.nl
    Boekrecensie: Fermenteren
  2. Bloesembar - Guldenroede oogsten - Tiengemeten - Maidie van den Bos - bordercollie - interview met Jammie
    Botanische siropen en dranken van Bloesembar

Categorie:Streekproducten Tag: maker

Vorige bericht: « Geef huisgemaakte jam voor Sinterklaas of kerst
Volgend bericht: Kersenjam met rode bessen »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

~ Streekproducten ~

potten - streekproducten zoeken - Jammie - datisjammie.nl

zoeken per provincie ~>

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}