• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

25 februari 2020 Recepten

Wortelpeterseliesoep

met geroosterde hazelnoten (vegan) of winterposteleinpesto (vega)

Nee, wortelpeterselie (of peterseliewortel) is niet hetzelfde als pastinaak. Qua vorm, kleur en textuur lijken de twee groenten misschien erg op elkaar, maar qua smaak niet. Wortelpeterselie is een kruidige witte wortel met een smaak die doet denken aan…- juist je raadt het al ;-) – … peterselie, maar ook aan knolselderij, bladselderij en bleekselderij. Een heerlijke groente om soep van te maken. Zeker als je de wortelpeterselie combineert met wat room en geroosterde hazelnoten. Of – voor een nog winterse variant – met winterposteleinpesto! Mmm…zo wil je elke dag wel lunchen ☺.

Wortelpeterseliesoep met winterposteleinpesto (vega) - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl

Waar en wanneer koop je wortelpeterselie?

Wortelpeterselie – of peterseliewortel – kun je op steeds meer plekken kopen. Het is dus steeds minder een ‘vergeten groenten’. In de maanden oktober tot en met februari komt de wortelpeterselie uit Nederland. Je vindt de groente in die periode volop op de (biologische) markt en in de (grotere) supermarkt en de biologische winkel. Of als je een groentepakket, -tas of -box hebt – van bijvoorbeeld De Krat – dan krijg je wortelpeterselie vast en zeker een paar keer in je pakket mee tijdens de herfst en de winter.

Geen tijd om zelf groentebouillon te maken?

Geen nood; er zijn genoeg heerlijke kant-en-klare bouillons die je kunt gebruiken. Wil of moet je glutenvrij eten, bekijk dan goed de ingrediëntenlijst bij het kopen van bouillonblokjes. Sommige bevatten gluten. De biologische bouillonblokjes en -poeders van het merk Rapunzel, Würzl en BioToday zijn glutenvrij (en vegan). Je vindt ze in de (grotere) supermarkt of in de biologische winkel. Of probeer eens Soepstarter: een no-food-waste-bouillonmix. Ook lekker en makkelijk.

Zo, en dan nu het recept. In iets meer dan een half uur zet je met dit recept een heerlijk lunch- of voorgerecht op tafel voor vier personen. Voor de veganvariant garneer je de soep met verse krulpeterselie en geroosterde hazelnoten. Heb je meer tijd en/of houd je pesto, dan kun je ook een (vegetarische) pesto maken van winterpostelein en die serveren bij de soep. Voor allebei de varianten geldt: erg jammie ☺. Zo’n kommetje soep wil je elke dag wel eten.

Wortelpeterseliesoep met winterposteleinpesto (vega) - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
No ratings yet
pin recept print recept

Wortelpeterseliesoep

met geroosterde hazelnoten (vegan) of winterposteleinpesto (vega)
Nee, wortelpeterselie (of peterseliewortel) is niet hetzelfde als pastinaak. Qua vorm, kleur en textuur lijken de twee groenten misschien erg op elkaar, maar qua smaak niet. Wortelpeterselie is een kruidige witte wortel met een smaak die doet denken aan…- juist je raadt het al ;-) – … peterselie, maar ook aan knolselderij, bladselderij en bleekselderij. Een heerlijke groente om soep van te maken. Zeker als je de wortelpeterselie combineert met wat room en geroosterde hazelnoten. Of met winterposteleinpesto!
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 30 minuten minuten
Totaal: 40 minuten minuten
Gang: lunchgerecht, voorgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4 personen

Benodigdheden

  • snijplank
  • keukenmes(je)
  • dunschiller
  • vergiet
  • knoflookpers
  • kookpan
  • maatbeker
  • keukentouw
  • koekenpan of oven
  • staafmixer

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie, om in te bakken
  • 1 lente-ui
  • 1 teen knoflook
  • 400 gram wortelpeterselie/peterseliewortel
  • 2 kleine aardappelen, licht kruimig
  • enkele blaadjes bladselderij, vers
  • 600 ml groentebouillon, eventueel meer naar smaak
  • 50 ml sojaroom, eventueel meer naar smaak
  • zout en peper, naar smaak
  • 6 takjes krulpeterselie, als je een vegan garnering wilt
  • 20 gram ongebrande hazelnoten, als je een vegan garnering wilt
  • enkele theelepels winterposteleinpesto, als je een vega garnering wilt

Hoe maak je het?

  • Snijd de lente-ui in ringen en pel de teen knoflook.
  • Schil met een dunschiller de wortelpeterselie en de aardappels. Snijd ze in blokjes en spoel alles af onder koud stromend water.
  • Verwarm de olie in de pan. Voeg de lente-uit toe zodra de olie heet is. Pers de knoflook met de knoflookpers boven de pan uit en fruit het geheel 1 minuut.
  • Maak ondertussen de groentebouillon klaar.
  • Voeg de blokjes wortelpeterselie en aardappel toe en bak alles nog 1 minuut. Schenk vervolgens 600 ml groentebouillon erbij en laat alles rustig garen (duurt ongeveer 20 minuten).
  • Bind de bladselderij met een stukje keukentouw aan elkaar en voeg toe aan de soep.
  • Rooster ondertussen de hazelnoten in een koekenpan. Doe dit op laag vuur. Schud af en toe de pan en draai het vuur uit als de hazelnoten goudbruin zijn. Eventueel kun je hazelnoten ook in de oven roosteren.
  • Was de krulpeterselie onder koud stromend water en schud droog. Hak de blaadjes grof.
  • Controleer met een vork of de wortelpeterselie gaar is. Draai het vuur uit, verwijder het bundeltje bladpeterselie en pureer het geheel met de staafmixer tot een mooie gladde soep.
  • Voeg de sojaroom toe en roer goed door. Vind je de soep te dik, voeg dan extra groentebouillon en/of sojaroom toe en verwarm de soep nog even.
  • Breng de soep op smaak met versgemalen peper en zout. Verdeel de soep over de kommen en garneer met krulpeterselie en hazelnoten.
    Heb je meer tijd en/of houd je pesto, dan kun je ook een (vegetarische) pesto maken van winterpostelein en die serveren bij de soep.

Lekker bij

Verse baguette of een snee geroosterd zuurdesembrood.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Broccolisoep met verse marjolein - Soepkom - Pijnboompitten - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Broccolisoep met verse marjolein
  2. Winterposteleinpesto - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
    Pesto van winterpostelein

Categorie:Recepten

Vorige bericht: « Boekrecensie: Van haver tot gort
Volgend bericht: Potverdorie!, lekkere jam en chutney van ‘lelijk’ fruit en groente »

Lees Interacties

Reageer ook! Reactie annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Primaire Sidebar

~ Recepten zoeken ~

ontbijt • lunch • hoofd • dessert
conserven (zoet & hartig)
vega • vegan • glutenvrij

ALLE RECEPTEN BEKIJKEN ~>

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mail
  • Pinterest
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

Footer

Blijf op de hoogte

  • Pinterest
  • Video

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2025 Jammie®

Deze website maakt gebruik van cookies
Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.

Ik gebruik cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld voor het gebruik van affiliate marketing programma's). Door op ‘Details tonen’ te klikken, kun je meer lezen over alle cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze proclaimer en privacyverklaring.
Functionele cookies Altijd actief
Functionele cookies zijn nodig om de website gebruikersvriendelijk te maken voor de bezoeker. Deze cookies onthouden instellingen. De volgende keer dat je de datisjammie.nl bezoekt, passen de internetpagina’s zich aan jouw voorkeuren aan. Jehoeft dan bijvoorbeeld niet opnieuw dezelfde gegevens in te vullen. De informatie in dit type cookies wordt niet gedeeld met andere organisaties of bedrijven. Functionele cookies worden altijd geplaatst.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google Inc, om bij te houden hoe bezoekers deze website gebruiken. Google Analytics maakt voornamelijk gebruik van directe (first-party) cookies om te rapporteren over interacties van bezoekers (ook bekend als gebruikers) op websites van Google Analytics-klanten. Voor deze website heb ik een bewerkersovereenkomst met Google gesloten om afspraken te maken over de omgang met de bezoekers/gebruikersgegevens. De gegevens over jouw activiteiten op deze website worden geanonimiseerd. Je IP-adres wordt niet gebruikt.
Marketing (Tracking cookies van derden)
Met jouw toestemming plaatsen onze adverteerders "tracking cookies" op je computer. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina's je bezoekt, om zo een profiel op te bouwen van je online gedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van je bezoek aan andere websites krijgen waarop zij adverteren. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan je naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij datisjammie.nl bekend is, maar alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Details tonen
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required