Dé beste man is in het land en dus is het snoeptijd. Pepernoten, kruidnoten, speculaas marsepein, taaitaai: allemaal hartstikke lekker, maar dat strooigoed ben je ook wel een keer zat. Tijd voor ander zoet. Daarom hier mijn favoriete zoetrecepten voor Sinterklaas: heerlijk net-even-anders-snoepgoed. Lekker op 5 december of een andere (feest)dag ;-).
Recepten
(H)eerlijk koken gaat een stuk makkelijker met goede recepten. Op deze pagina vind je daarom recepten die gebaseerd zijn op (verse) seizoensgebonden groenten en fruit. De overige ingrediënten zijn zo veel mogelijk lokaal verkrijgbaar. Tips waar je (streek)producten kunt kopen, staan bij de recepten.
Bon appétit!
Perenconfituur met vanille
Een confituur van peren met vanille: heerlijk zoet en zacht van smaak. Een confituur die iedereen daarom lekker vindt en die je vrijwel overal bij kunt eten. Lekker bij zachte kazen of in toetjes. Serveer de confituur bijvoorbeeld met yoghurt, ijs, pudding. Of verwerk de perenconfituur in een cheesecake met hazelnoten: echte verwennerij tijdens herfst- en winterdagen en feestdagen als Sinterklaas en kerst.
Kaki (sharonfruit) jam met sinaasappel
Mooi oranjerood van kleur, zoet als een abrikoos en stevig als een appel: kaki. Heerlijk om in een jam te combineren met sinaasappel. Ook zo’n lekkere vrucht die – net zoals kaki – in de herfst en de winter van minder ver komt (vaak uit Spanje) en zorgt voor extra zoetigheid en kleur. Oranje snoepgoed in een potje. Dat is deze jam, die het daarom ook goed doet tijdens Sinterklaas.
Tomaten tarte tatin met mozzarella of geitenkaas
Tomaten kun je op heel veel manieren bereiden, maar dit is misschien wel een van de lekkerste. Stop tomaten – samen met boter, suiker, balsamicoazijn en kruiden – onder een laagje deeg en je krijgt een taart die zoet en hartig is tegelijkertijd. Mmm…. zo lekker! Helemaal als je de tomaten tarte tartin serveert met mozzarella of verse geitenkaas. Nu maar hopen op heel goed en dus lang tomatenseizoen ☺.
Pruimenjam met specerijen
In augustus en september vind je populaire pruimensoorten als Opal, jubileum en reine victoria volop in de winkel. Allemaal zijn ze zoet en sappig, mooi – veelal paars-rood – gekleurd én geschikt voor zoete conserven als jam, confituur en gelei. Combineer de pruimen met specerijen als kardemom, kaneel en gember en je krijgt een heerlijke (na)zomerjam met een kruidig herfsttintje.