• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Recepten
  • Jam
  • Streekproducten
  • Kookboek
  • Winkel

JAMMIE | dagelijks genieten van streek & seizoen | recepten, nieuwtjes & tips logo

2 april 2012 Nieuws

Tijd voor heet zaad

Wie een moestuin heeft, weet het: het is zaaitijd. Ook als je geen lapje grond bezit, kun je aan de slag met zaadjes. Kweekbakken kopen, zaden en grond erin en hup op de vensterbank zetten en later op het balkon. Kruidenplanten doen het prima op een balkon, maar ook pepers. Lekker om later bijvoorbeeld een pindasaus mee te maken of je eigen sambal.

Net zoals bij kruiden, is de ene peper de andere niet. Zo kun je voor milde Fresno kiezen. Of – als je van spicy houdt – de 7 Pod Brain Strain (voor de echte peperliefhebber!). Zaden van al die verschillende soorten pepers kun je bestellen op  peperzaden.nl. Behalve de zaden vind je daar ook een uitgebreide zaaihandleiding: handig!

Hoe zaai je pepers?

In het kort komt het hierop neer:

  1. Pak een zaaibak, liefst met plastic deksel/overkapping. Zaaibakken kun je onder andere kopen bij tuincentra.
  2. Vul de bak met een laagje vochtige potgrond.
  3. Zaai de zaden in de vochtige potgrond, ongeveer één centimeter uit elkaar. Bedek de zaden met een klein laagje aarde (maximaal 0,5 cm).
  4. Zet de bak op een zonnige en warme plaats, bijvoorbeeld op de vensterbank. Peperzaden ontkiemen het beste bij een temperatuur van 24 -30 graden Celsius.
  5. Draai de bak regelmatig om en haal af en toe de plastic deksel eraf.
  6. Besproei de aarde regelmatig met een plantenspuit. De grond moet vochtig zijn, maar niet (te) nat.
  7. Heb geduld; het duurt 2 tot 3 weken voordat de peperzaden ontkiemen.
  • Kweekbak met plastic deksel, handig voor het kweken van pepers.
  • Peperplant droog, dor en verlept? Gebruik de zaden en hopelijk heb je binnen no time weer prachtplant!
  • Hottie sambal tomaat

Ondertussen kun je alvast bedenken wat je met al die pepers later kunt maken: pittige guacamole, pindasaus, sambal, gevulde pepers…ooooh allemaal JAMMIE!

En voor wie low-budget aan de gang wilt gaan, kan de zaden van zijn oude peperplant gebruiken. Vermengd met nieuwe peperzaden kunnen die uitgroeien tot weer een mooie peperplant. In theorie dan…:-)

Dit vind je misschien ook leuk…

  1. Hollandse walnoten - Tips - Streekproducten - JAMMIE - datisjammie.nl
    Walnoten: plukken, kopen & eten
  2. food event-Food-Film-Festival-2012-Nieuws-Jammie-datisjammie.nl
    food event: workshop wecken op Food Film Festival

Categorie:Nieuws

Vorige bericht: « Nu ook te koop bij Hooi!
Volgend bericht: Nu ook te koop bij Puha »

Lees Interacties

Reageer ook! Antwoord annuleren

Beoordeel dit recept (na 't maken)




* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Primaire Sidebar

Hoi!

Mijn naam is Janine: lekkerbek, jammaakster en blogger. Het liefst kook ik met streek- en seizoensproducten: het is simpel, puur en niet duur. En…erg JAMMIE! Ik hoop dat jij ook de smaak te pakken krijgt. Kijk lekker rond en schuif gezellig aan. Bon appétit!

Lees meer over Jammie →

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • Video

SCHRIJF JE IN

en mis nooit een Jammie recept of nieuwtje!


Shop onze kookboekfavorieten >

  Home • Recepten • Jam • Streekproducten • Kookboek • Winkel • Over Jammie • Contact • Inschrijven • Privacy

© 2021 Jammie®

Op datisjammie.nl maak ik gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert.OkNiet okLees meer