In deze jam zorgt appel voor de stevigheid en peer voor de extra zoetheid. Voeg daar wat kaneel aan toe en je hebt een heerlijke jam voor druilige en koude dagen. In 45 minuten klaar en lekker bij wentelteefjes, suiker- en briochebrood of op een snee notenbrood.
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:3van 230 ml met schroefdeksel
Benodigdheden
kom
weegschaal
snijplank
dunschiller
keukenmes(je)
kookpan
citruspers
maatbeker
kaas- of neteldoek en keukentouw of herbruikbaar theezakje
houten lepel
vork of (puree)stamper
schoteltje
gesteriliseerde jampotten en deksels
schuimspaan
schone theedoeken
glastang
jamtrechter
kookwekker
Ingrediënten
350gramSchone van Boskoop/goudrenet of goudreinet(te) , 250 gram schoongemaakt gewicht
350gramDoyenné du Comice of Conference, 250 gram schoongemaakt gewicht
0,5citroen, eventueel iets extra sap
1kaneelstokje
380gramgeleisuiker, verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker
Hoe maak je het?
Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis, maar bewaar de pitten. Snijd de appelkwarten vervolgens in kleine stukken. Doe hetzelfde bij de peren. Stop de pitten in een neteldoek of een stuk kaasdoek en bind dicht met keukentouw. Geen netel- of kaasdoek in huis? Gebruik dan een herbruikbaar theezakje. Vooral appelpitten bevatten veel pectine. Doe alles in een kookpan.
Weeg of meet het water af. Pers de citroen uit. Voeg 50 milliliter water, het citroensap en het kaneelstokje toe aan het fruit. Doe de deksel op de pan en breng het geheel langzaam aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat het fruit op laag vuur zacht worden (duurt 10 tot 15 minuten).
Haal de deksel van de pan. Verwijder het kaneelstokje en de pitten. Plet het fruit fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg het kaneelstokje weer toe.
Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Haal het kaneelstokje uit de jam. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Tip
Wil je de appeljam iets frisser maken, doe er op het laatst wat extra (een kneepje) citroensap bij (stap 6).