Als Sinterklaas voorbij is en ze al wekenlang mandarijnen eten, komt er een moment dat mijn kinderen de kleine citrusvrucht beu zijn. Dat is het moment om deze heerlijke confituur te maken. Met schil en al gaan mandarijnen in de pan, vanillestokje en suiker erbij en pruttelen maar. Het resultaat: een friszoete confituur met een bittertje.
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
weken/laten staan: 12 urenuren
Totaal: 12 urenuren40 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: winter
Dit heb je nodig voor:4potten van 230 ml
Benodigdheden
vergiet
schone theedoek of stuk keukenpapier
snijplank
keukenmes(je)
kartelmes
keukenmachine
plastic of glazen kom
weegschaal
schoteltje
gesteriliseerde jampotten en deksels
brede kookpan met dikke bodem
houten lepel
schuimspaan
jamtrechter
Ingrediënten
850 grambiologische mandarijnen of clementines, +/- 790 gram schoongemaakt gewicht
1vanillestokje
500gramfijne kristalsuiker
Hoe maak je het?
Spoel de mandarijnen af onder koud water. Dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek. Verwijder de bladeren, de stelen en het ‘kroontje’ (aanhechtingspunt van de steel). Snijd beschadigingen of vieze plekken eraf en snijd de mandarijnen vervolgens doormidden. Dit gaat het beste met een kartelmes. Verwijder eventuele pitten en witte draden. Doe de mandarijnen in de keukenmachine en hak het fruit tot een grove puree. Doe de fruitpuree in een kom.
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een keukenmes(je) voorzichtig de vanillezaden eruit. Voeg de vanillezaden en het vanillestokje toe aan de fruitpuree.
Weeg de suiker af. Voeg de suiker toe aan de fruitpuree en schep goed om. Zet het mengsel in de koelkast en laat een nacht (12 uur) rusten.
Zet de volgende dag een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de confituur kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
Doe het fruitmengsel in een kookpan met een dikke bodem. Breng het mengsel – al roerend – aan de kook. Blijf goed roeren, ook aan de zijkanten en over de bodem van de pan want de confituur brandt vrij snel aan.
Verlaag de temperatuur nadat de confituur heeft gekookt. Laat de confituur op lage temperatuur verder pruttelen. Blijf roeren. Je voelt de confituur langzaam dikker worden. Het duurt meestal 15 tot 20 minuten voordat de confituur de juiste dikte heeft. Haal de pan meteen van het vuur als de confituur te snel dik wordt.
Controleer de dikte van de confituur met de stollingsproef. Als de confituur te dun is, kook de confituur nog wat langer.
Stop met koken en verwijder het eventuele schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete confituur. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
verse kazen als hüttenkäse (cottage cheese), ricotta of kwark.
Maak ook eens
Mandarijnenconfituur met verse munt of tijm.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!