Perziken kunnen heerlijk zoet zijn. Vandaar dat jam van perziken ook zo lekker is. Wil je eens een frissere variant maken, combineer perziken met citroen en citroenmelisse. Je krijgt een lekkere zomerjam met een frisse toets. Mmm…
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
Totaal: 45 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: zomer
Dit heb je nodig voor:3potten 228 ml met schroefdeksel
Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
Spoel de perziken af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier of een schone theedoek. Schil de perziken met een dunschiller. Doe de schillen in een kleine kookpan en voeg net zoveel water toe tot de velletjes onderstaan. Kook het geheel in tot een bodempje vocht. Dit vocht voeg je later toe aan de rest van de perziken. Waarom al deze moeite? De schil van de perzik bevat de meeste pectine en pectine helpt je jam mooi dik te worden.
Snijd de perzik rondom de pit doormidden. Draai de 2 helften van elkaar af en verwijder de pit. Snijd de 2 helften in kleinere stukken en doe ze in een kookpan.
Hang een zeef boven de kookpan met stukjes perzik. Giet de perzikvelletjes en het vocht door de zeef. Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht door de zeef.
Rasp de citroen en bewaar de rasp in de koelkast. Snijd de citroen doormidden en pers ‘m uit. Voeg het citroensap toe aan het fruitmengsel. Voeg eventueel nog wat water toe. De perziken moeten in een bodempje van vocht zacht worden. Laat de perziken rustig pruttelen totdat ze zacht zijn (duurt ongeveer 15 à 20 minuten). Houd de deksel op de pan en roer af en toe.
Weeg de geleisuiker speciaal af. Plet de perziken (nog) fijn(er) met een (puree)stamper. Voeg de geleisuiker speciaal geleidelijk toe. Roer de geleisuiker speciaal goed door het fruitmengsel en breng het geheel aan de kook. Laat de jam 1 tot 3 minuten koken: de kooktijd is afhankelijk van het merk geleisuiker speciaal dat je gebruikt. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
Spoel – indien nodig – de blaadjes citroenmelisse af onder de koude kraan. Dep de blaadjes voorzichtig droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Snijd de blaadjes fijn.
Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Voeg de citroenmelisse en het citroenrasp toe. Roer alles goed door de jam.
Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Voeg de citroenmelisse en het citroenrasp toe. Roer alles goed door de jam.
Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Een sandwich met zachte romige kazen zoals camembert, een geitenbrie of gewoon roomkaas.
Maak ook eens
Een klassieke, pure perzikenjam. Ook lekker is perzikenjam met rozenblaadjes. Of combineer perziken met sinaasappels (en eventueel gember) in een jam.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!