bloedsinaasappel-jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
0 van 0
pin recept print recept

Bloedsinaasappeljam

Mooi diep rood van kleur. Intens zoet van smaak met een klein beetje bitter en een vleugje zuur. Bloedsinaasappels zijn verrukkelijk. De schil, het sap en het vruchtvlees: alles van de bloedsinaasappel stop je in deze heerlijke bloedsinaasappeljam.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totaal: 35 minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente, winter
Dit heb je nodig voor:3 potten van 228 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

Ingrediënten

 • circa 900 gram onbespoten bloedsinaasappels, 5 à 6 stuks, 400 gram schoongemaakt gewicht
 • 0,5 citroen
 • 280 gram geleisuiker, verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker

Hoe maak je het?

 • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
 • Spoel 1 bloedsinaasappel af onder koud stromend water. Dep de bloedsinaasappel droog met een stuk keukenpapier of een schone theedoek. Rasp de schil (alleen het oranje) met een fijne rasp. Bewaar de rasp in een kom. Je gebruikt de rasp van 1 bloedsinaasappel.
 • Maak deze bloedsinaasappel en de overige verder als volgt schoon: snijd het kapje en de onderkant af met een klein kartelmes/geschulpt mes. Houd de bloedsinaasappel aan de bovenkant vast en snijd de rest van de schil – tot aan het vruchtvlees – eraf. Snijd van boven naar beneden. Neem een kom en snijd boven de kom voorzichtig de partjes vruchtvlees los. Vang het sap en de partjes op in de kom. Knijp de rest van de bloedsinaasappel nog een keer goed uit en vang het laatste beetje sap op in de kom. Zijn er pitten in het sap gevallen? Haal de pitten uit het sap en bewaar ze. Doe het vruchtvlees en het sap van de bloedsinaasappels in een kookpan.
 • Spoel de citroen af onder koud stromend water. Snijd de citroen doormidden. Pers een halve citroen uit. Zet het sap apart. Stop de pitten in een neteldoek of een stuk kaasdoek en bind dicht met keukentouw. Of gebruik een herbruikbaar theezakje. Vooral citroenpitten bevatten veel pectine. Leg het bundeltje met pitten in de kookpan.
 • Breng het fruitmengsel rustig aan de kook. Plet de stukken bloedsinaasappel eventueel fijn(er) met een vork of een (puree)stamper. Voeg het citroensap en de bloedsinaasappelrasp toe, roer goed door en breng het geheel opnieuw aan de kook.
 • Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
 • Verwijder de pitten. Controleer de dikte van de jam. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
 • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Sluit de potten luchtdicht af en laat ze rustig afkoelen.

Lekker bij

Een salade van eikenbladsla, feta, aardbeien, munt en een vinaigrette van bloedsinaasappeljam. Of maak een amandelcake en bestrijk de cake met bloedsinaasappeljam.

Maak ook eens

Bloedsinaasappeljam met munt of gember. Of combineer bloedsinaasappel met rabarber of met aardbeien in een jam.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Facebook met @datisjammie of tag #datisjammie!