Met een paar stengels rabarber en een beetje suiker maak je zo je eigen rabarbercompote. De licht zure en roze compote kun je de hele dag door eten. ’s Ochtends met wat verse aardbeien bij het ontbijt, ’s middags gemixt met rood fruit als een smoothie en ’s avonds met kokosschuim als dessert.
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 10 minutenminuten
Totaal: 20 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer
Benodigdheden
houten lepel
weegschaal
snijplank
keukenmes(je)
schone theedoek of stuk keukenpapier
kookpan
houten lepel
jamtrechter
1 schone weckpot (waar 0,5 liter in past)
vergiet
Ingrediënten
400gramrabarber, als je vier flinke stengels koopt, hou je na het schoonmaken zeker genoeg over om compote van te maken.
95gramkristalsuiker
2à 3 eetlepels water
Hoe maak je het?
Was de rabarber en snij de stelen in stukken van circa 3 cm.
Verwarm de rabarber samen met 2 – 3 eetlepels water op laag vuur en roer af en toe.
Voeg de suiker toe op het moment dat de rabarber bijna tot moes is gekookt, meestal na 5 à 10 minuten. Hoeveel suiker je moet toevoegen, kan soms verschillen; dat hangt af van hoe zuur de rabarber is en wat jij lekker vindt. In plaats van suiker kun je ook appeldiksap en/of honing gebruiken. Meestal is 100 ml diksap en 1 eetlepel honing voldoende.
Draai het vuur meteen uit. Je kunt de compote direct serveren.
Zin in iets extra’s?
Anijs, kokos, gember, munt, sinaasappel, vanille en….. Rabarber kun je met veel dingen combineren. Probeer eens rabarbercompote met wat anijszaadjes of verse munt. Of voeg een paar lepels kokoslikeur toe. Allemaal erg JAMMIE ☺!
Tip
Vanwege het lage suikergehalte is compote minder stevig en korter houdbaar dan jam, slechts enkele dagen in de koelkast. Langer bewaren kan: verdeel de compote in kleinere porties in afsluitbare plastic bakken of zakjes en plaats die in de vriezer. Of doe de compote in gesteriliseerde weckpotten en weck ze. Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan. Voeg lauwwarm water toe en zorg dat alle potten onder water staan. Breng het water aan de kook en laat 30 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het water borrelt en 100 °C is.
Gebruik je een weckketel? Zorg er dan voor dat het water ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de inhoud van de pot. Stel de juiste temperatuur en tijd in en de ketel verhit de potten op de juiste manier.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!