Met winterpostelein kun je de heerlijkste salades maken. In deze salade proef je zowel de knapperige structuur van de blaadjes, als de fris-zure smaak van de bladgroente. Tip: als je geen tijd hebt om zelf groentebouillon te maken, kun je bouillonblokjes gebruiken. Wil of moet je glutenvrij eten, bekijk dan goed de ingrediëntenlijst bij het kopen van blokjes.
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
Totaal: 40 minutenminuten
Gang: lunchgerecht, voorgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4personen
Benodigdheden
weegschaal
snijplank
keukenmes(je)
schone theedoek of stuk keukenpapier
maatbeker
vergiet
kaasrasp
keukenmachine of staafmixer
brede kookpan of braadpan met dikke bodem en passende deksel
Ingrediënten
Winterposteleinpesto
75gramwinterpostelein
8eetlepels extra vierge olijfolie
20grampijnboompitten, 2 volle eetlepels
1teenknoflook
50grampecorinokaas, pecorino Fiorde Sardo of pecorino Romano
Meet de aborio rijst af in een maatbeker en doe de rijst in de pan.
Kook het water en maak groentebouillon van een tablet. Roer goed door.
Roer een kwart van de posteleinpesto door de rijst. Zorg dat alle korrels zijn bedekt. Giet vervolgens de hete bouillon erover en roer goed door.
Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat de rijst 20 minuten zachtjes koken. Roer af en toe en controleer of er nog genoeg bouillon in de pan zit zodat de rijst kan garen. Voeg eventueel bouillon toe.
Was ondertussen de overgebleven winterpostelein. Snijd de worteltjes (uiteindes) van de winterpostelein. Doe winterpostelein in een vergiet en spoel de steeltjes en de blaadjes voorzichtig af onder koud water. Dep de winterpostelein goed droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Verdeel de postelein over 4 borden.
Rooster pijnboompitten in een droge koekenpan op laag vuur.
Draai het vuur uit als de rijst gaar is. Roer de rest van de pesto erdoor en de olijfolie. Breng de rijstsalade op smaak met versgemalen peper en zout en citroensap. Verdeel de rijstsalade over de borden.
Snijd de bosuitjes in ringen. Verdeel de bosuitjes over de borden. Garneer de salade met geroosterde pijnboompitten en geraspte pecorinokaas. Serveer meteen.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!