Spinazie en venkel groeien volop in het voorjaar en de zomer en zitten boordevol vitaminen. Goed groenvoer, dat we ook nog eens lekker met elkaar kunnen combineren in een salade. De zoetzure venkel is enkele dagen houdbaar en kun je het beste eerder maken. De venkel moet helemaal zijn afgekoeld voordat je ‘m kunt gebruiken voor in de salade.
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 25 minutenminuten
Totaal: 35 minutenminuten
Gang: lunchgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer
Dit heb je nodig voor:4personen
Benodigdheden
kom
snijplank
keukenmes(je)
schone theedoek of stuk keukenpapier
citruspers
vergiet
fijne rasp
mengkom
lepel
schone weckpotten
Ingrediënten
Zoetzure venkel
3middelgrote venkelknollen
5dldroge witte wijn
2,5dlwitte wijnazijn
5takjes verse tijm
90gramkristalsuiker
Salade
500gramverse spinazie
2rode uien
4eetlepelskappertjes
1biologische citroen
1bosje verse tijm
6eetlepels extra vierge olijfolie
versgemalen zout en peper, naar smaak
Hoe maak je het?
Maak de zoetzure venkel volgens het basisrecept. Doe dit het liefst een dag (of langer) van tevoren. De venkel moet helemaal zijn afgekoeld voordat je 'm kunt gebruiken in de salade
Was ondertussen de spinazie en laat goed uitlekken.
Snij de uien in ringen.
Doe de spinazie, ui, kappertjes en zoetzure venkel (zonder het kookvocht) in een grote kom.
Rasp de schil van de citroen. Pers de citroen daarna uit.
Maak de dressing: meng citroensap met de tijmblaadjes en 6 eetlepels van het zoetzure venkelvocht. Voeg al roerende de olijfolie toe. Voeg naar smaak zout en peper toe en citroenrasp.
Giet de dressing over het spinazie-venkelmengsel en hussel goed.
Serveer de salade op een grote schaal of grote borden. Garneer de salade met fijngesneden venkelgroen.
Lekker bij
Serveer de salade met (zuurdesem)brood en kruidenolie van knoflook en tijm of met citroenmayonaise.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!