Hollandse crêpes met boerenjongens en appelcompote
Wat de Fransen kunnen, kunnen wij ook. Deze keer geen klassieke crêpes, maar flensjes met zelfgemaakte appel-kaneelcompote en Hollandse boerenjongens. Compote kun je langer bewaren. Handig dus om dit eerder dan de flensjes te maken. Maak de compote een beetje warm, dat is het lekkerst!
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
Bereidingstijd: 1 uuruur5 minutenminuten
Laten staan: 30 minutenminuten
Gang: dessert
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4personen (2 flensjes per persoon)
Benodigdheden
kom
weegschaal
dunschiller
jamtrechter
kookpan
jamtrechter
zeef
1 schone weckpot (waar 0,5 liter in past)
keukenmachine of staafmixer
brede kookpan of braadpan met dikke bodem en passende deksel
mengkom
oven
garde
koekenpan
bord
Ingrediënten
Appelcompote met kaneel
2halfzoete of zure moesappels
150mlappelcider
1kaneelstokje
0,5onbespoten citroen
100gramkristalsuiker
snufje kaneelpoeder
Flensjes
75grambloem
snufje zout
1ei
250mlmelk
40gramongezouten roomboter
4eetlepelspoedersuiker
6eetlepelsboerenjongens, 4 eetlepels brandewijn en 2 eetlepels rozijnen
Hoe maak je het?
Maak de appelcompote volgens het recept. Compote kun je langer bewaren. Handig dus om dit eerder te maken.
Zeef de bloem samen met het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en breek daarin het ei. Voeg de helft van de melk toe en roer het geheel met een garde of een mixer tot een glad beslag. Voeg al roerend de resterende melk toe. Laat het beslag vervolgens ongeveer 30 minuten rusten.
Zeef na 30 minuten het beslag, zodat het helemaal klontvrij is.
Verhit een klontje boter in een kleine koekenpan.
Voeg het beslag (niet teveel, want flensjes horen dun te zijn) toe zodra een deel van het schuim is weggetrokken. Keer het flensje om als de onderkant lichtbruin is en de bovenkant droog.
Hou de flensjes warm op een bord boven een pan met heet water. Bak totdat het beslag op is.
Verwarm 10 gram boter met de poedersuiker en de boerenjongens.
Besmeer elk flensje met een dun laagje appel-kaneelcompote. Maak de compote een beetje warm. Rol de flensjes op en serveer het met het warme boerenjongensmengsel erover.
Tip
Maak het extra feestelijk door te flamberen! Verwarm nog een paar eetlepels brandewijn, steek het daarna aan en giet het voorzichtig – al brandend - over de flensjes. Als je geen of weinig ervaring hebt met flamberen, bekijk dan dit filmpje met flambeertips en trucs.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!