Je eigen granola maken, is makkelijk en leuk. Kies je favoriete granen, vruchten, noten en specerijen en binnen mum van tijd heb je eigen heerlijke cruesli.
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
Totaal: 40 minutenminuten
Gang: ontbijtgerecht
Soort gerecht: vegetarisch
Seizoen: kan altijd
Dit heb je nodig voor:1liter
Benodigdheden
weegschaal
citruspers
fijne rasp
mengkom
bakpapier
oven
bakplaat
lepel
1 schone weckpot (waar 1 liter in past)
Ingrediënten
200gramgraanvlokken, bijvoorbeeld een mix van spelt, haver en roggevlokken
25gramgepelde hennepzaad
25gramboekweitkorrels
25gramzonnebloempitten
25gramgebroken lijnzaad
10gramsesamzaad
snufjezout
1,5theelepelgemalen kaneel
15gramverse gember, genoeg voor 2 theelepel geraspte verse gember
1biologische sinaasappel
4eetlepels agavesiroop
2eetlepels plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloem- of kokosolie
100gramgedroogde vijgen
100gramgedroogde abrikozen
Hoe maak je het?
Rasp de sinaasappel en pers ‘m daarna uit.
Schil en rasp de gember.
Neem een grote kom en meng daar in alle ingrediënten tot en met de gemalen kaneel.
Meng in een andere kom de verse gember met de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de agavesiroop en de olie.
Giet het vloeibare mengsel over de droge mix.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Verspreid het mengsel goed over de bakplaat.
Zet de bakplaat in het midden van de oven en rooster het geheel op 160 graden Celsius.
Schep om de 10 minuten de boel even om. Controleer na 30 minuten of het mengsel krokant en goudbruin is.
Snijd ondertussen de gedroogde vijgen en abrikozen doormidden.
Haal de bakplaat uit de oven en laat het mengsel rustig afkoelen.
Schep vervolgens de abrikozen en vijgen erdoor. Doe het geheel in een weckpot.
Lekker bij
Meng de granola door de (soja)yoghurt of hangop en je hebt een heerlijk ontbijt.
Bewaartip
Als je de granola goed afgesloten en op een donkere en koele plek bewaart, blijft de granola zeker een maand goed. Bang dat je met oude granola blijft zitten, hoeft niet. Wie eenmaal zijn eigen granola heeft gemaakt, wil niet meer anders ;-).
Maak ook eens
Je kunt eindeloos variëren met graansoorten, gedroogde vruchten, noten en specerijen. Of probeer eens ahornsiroop om je granola mee te zoeten.
Lekker is bijvoorbeeld granola met:
sinaasappelrasp, cranberry's en blanke amandelen
anijs- en venkelzaad
gedroogde peer en hazelnoot
en...
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!