Walnoten kun je voor allerlei gerechten gebruiken: taarten, koeken, sauzen, soep, pasta…, maar ook pesto! Mix de walnoten met chilipeper en verse marjolein en je krijgt een pesto met een bittere, pittige en frisse bite.
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Totaal: 15 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: kan altijd
Dit heb je nodig voor:4personen
Benodigdheden
weegschaal
snijplank
keukenmes(je)
keukenmachine
vijzel
koekenpan of oven
Ingrediënten
100gramwalnoten, als je verse walnoten in de dop wilt gebruiken, koop dan 200 à 250 gram.
1kleine teenknoflook
1klein gedroogde rode chilipeper
15 à 20gram oude kaas of Parmezaanse kaas
1 à 1,5eetlepel verse marjoleinblaadjes, ook wel majoraan genoemd
50mlolijfolie, extra vierge
zeezout , naar smaak
versgemalen peper, naar smaak
walnotenolie, eventueel
Hoe maak je het?
Rooster de walnoten in een koekenpan of in de oven totdat ze goudbruin zijn.
Pel de knoflook.
Stamp in een vijzel de knoflook fijn met een beetje zeezout en de chilipeper.
Doe alles in de keukenmachine. Voeg de walnoten, kaas en marjolein toe. Doe er ook een scheutje olijfolie bij. Meng alles.
Voeg vervolgens geleidelijk de rest van de olijfolie – terwijl de keukenmachine draait – toe. Meng het geheel tot een gladde, dikke saus.
Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Als je wilt, kun je nog wat walnotenolie toevoegen.
Lekker bij
Walnotenpesto is lekker bij quinoa met geroosterde pompoen. Of schep een lepeltje pesto door de bloemkoolsoep of aardappel-knolselderijsoep. Ook lekker is een sandwich met walnotenpesto en oude kaas of (geiten)fenegriekkaas.
Bewaartip
De pesto die je overhoudt, kun je prima bewaren. In de koelkast is de pesto zeker vijf dagen houdbaar. Gebruik wel altijd een schone lepel als je pesto uit de bak schept. Invriezen kan ook: doe de pesto in een plastic curverbak en schenk er wat extra olijfolie op. Sticker erop en klaar!
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!