met geroosterde hazelnoten (vegan) of winterposteleinpesto (vega)Nee, wortelpeterselie (of peterseliewortel) is niet hetzelfde als pastinaak. Qua vorm, kleur en textuur lijken de twee groenten misschien erg op elkaar, maar qua smaak niet. Wortelpeterselie is een kruidige witte wortel met een smaak die doet denken aan...- juist je raadt het al ;-) - ... peterselie, maar ook aan knolselderij, bladselderij en bleekselderij. Een heerlijke groente om soep van te maken. Zeker als je de wortelpeterselie combineert met wat room en geroosterde hazelnoten. Of met winterposteleinpesto!
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
Totaal: 40 minutenminuten
Gang: lunchgerecht, voorgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4personen
Benodigdheden
snijplank
keukenmes(je)
dunschiller
vergiet
knoflookpers
kookpan
maatbeker
keukentouw
koekenpan of oven
staafmixer
Ingrediënten
2eetlepelsolijfolie, om in te bakken
1lente-ui
1teenknoflook
400gramwortelpeterselie/peterseliewortel
2kleineaardappelen, licht kruimig
enkeleblaadjesbladselderij, vers
600mlgroentebouillon, eventueel meer naar smaak
50ml sojaroom, eventueel meer naar smaak
zout en peper, naar smaak
6takjeskrulpeterselie, als je een vegan garnering wilt
20 gramongebrande hazelnoten, als je een vegan garnering wilt
Snijd de lente-ui in ringen en pel de teen knoflook.
Schil met een dunschiller de wortelpeterselie en de aardappels. Snijd ze in blokjes en spoel alles af onder koud stromend water.
Verwarm de olie in de pan. Voeg de lente-uit toe zodra de olie heet is. Pers de knoflook met de knoflookpers boven de pan uit en fruit het geheel 1 minuut.
Maak ondertussen de groentebouillon klaar.
Voeg de blokjes wortelpeterselie en aardappel toe en bak alles nog 1 minuut. Schenk vervolgens 600 ml groentebouillon erbij en laat alles rustig garen (duurt ongeveer 20 minuten).
Bind de bladselderij met een stukje keukentouw aan elkaar en voeg toe aan de soep.
Rooster ondertussen de hazelnoten in een koekenpan. Doe dit op laag vuur. Schud af en toe de pan en draai het vuur uit als de hazelnoten goudbruin zijn. Eventueel kun je hazelnoten ook in de oven roosteren.
Was de krulpeterselie onder koud stromend water en schud droog. Hak de blaadjes grof.
Controleer met een vork of de wortelpeterselie gaar is. Draai het vuur uit, verwijder het bundeltje bladpeterselie en pureer het geheel met de staafmixer tot een mooie gladde soep.
Voeg de sojaroom toe en roer goed door. Vind je de soep te dik, voeg dan extra groentebouillon en/of sojaroom toe en verwarm de soep nog even.
Breng de soep op smaak met versgemalen peper en zout. Verdeel de soep over de kommen en garneer met krulpeterselie en hazelnoten.Heb je meer tijd en/of houd je pesto, dan kun je ook een (vegetarische) pesto maken van winterpostelein en die serveren bij de soep.
Lekker bij
Verse baguette of een snee geroosterd zuurdesembrood.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!