Zeg je cranberry’s dan denk je aan kerst. Deze cranberryjam kun je zeker serveren bij het kerstdiner, maar waarom wachten tot Kerstmis? Vanaf oktober kun je Nederlandse cranberry’s kopen en dus zelf cranberryjam maken. Deze cranberryjam met sinaasappel en kaneel is zuur, zoet en een tikkeltje kruidig en oh zo lekker. Die wil je elke dag wel eten, ho ho ho ☺!
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 25 minutenminuten
Totaal: 35 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:3jampotten met schroefdeksel van 230 ml
Benodigdheden
schoteltje
vergiet
kookpan
schone theedoek of stuk keukenpapier
fijne rasp
snijplank
keukenmes(je)
citruspers
maatbeker
weegschaal
kom
houten lepel
vork of (puree)stamper
gesteriliseerde jampotten en deksels
kookwekker
schone theedoeken
glastang
jamtrechter
Ingrediënten
340gramcranberry’s , 1 zak
3 - 4onbespoten perssinaasappels, je hebt 220 ml sap nodig
1kaneelstokje
300gramfijne kristalsuiker
Hoe maak je het?
Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
Verwijder eventuele steeltjes en spoel de cranberry’s schoon onder koud stromend water. Doe de cranberry’s in een kookpan.
Gek op sinaasappel? Voor een sterkere sinaasappelsmaak kun je geraspte sinaasappelschil aan de jam toevoegen. Spoel één sinaasappel af onder koud stromend water. Dep ’m droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Rasp de schil (alleen het oranje) met een fijne rasp en voeg de rasp toe aan de cranberry’s. Snijd de sinaasappels doormidden en pers ze uit (je hebt ongeveer 220 milliliter sap nodig). Voeg het sap, met het kaneelstokje, toe aan de cranberry’s.
Doe de deksel op de pan en verwarm het geheel. Laat de cranberry’s zachtjes pruttelen tot de bessen openspringen en zacht zijn. Dit is meestal na 8 tot 10 minuten.
Verwijder het kaneelstokje en plet het fruit fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg het kaneelstokje weer toe.
Weeg de suiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 8 tot 10 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.TipCranberry’s zijn zuur en bevatten veel pectine. De bessen geleren snel. Houd de jam daarom goed in de gaten. Laat de jam korter koken als je ziet dat de jam al sneller geleert.
Controleer de dikte van de jam. Dit kun je doen met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
Stop met koken en verwijder het (eventuele) schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Een kaasplankje met blauwschimmelkazen en pecannoten. Of verwen jezelf met een Queen of Pudding, een Brits dessert van broodkruim, jam en meringue. Maak een winterse Queen of Pudding met cranberryjam.
Maak ook eens
Cranberryjam met peer of appel. Ook lekker is cranberryjam met herfstframbozen.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!