Mooi oranjerood van kleur, zoet als een abrikoos en stevig als een appel: kaki. Heerlijk om in een jam te combineren met sinaasappel. Ook zo’n lekkere vrucht die - net zoals kaki - in de herfst en de winter van minder ver komt (vaak uit Spanje) en zorgt voor een extra zoetigheid en kleur. Oranje snoepgoed in een potje. Dat is deze jam, die het daarom ook goed doet tijdens Sinterklaas.
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 25 minutenminuten
Totaal: 35 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4potten van 228 ml met schroefdeksel
2onbespoten perssinaasappels, +/-180 ml vers sinaasappelsap, eventueel iets extra's
320gramfijne kristalsuiker, of gebruik 360 geleisuiker (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker), zie ook stap 6
10gram pectinepoeder, eventueel iets extra's
sinaasappelrasp, eventueel naar smaak
Hoe maak je het?
Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
Schil de kaki’s en snijd ze in vieren. Verwijder eventuele bruine, vieze plekken. Snijd de kaki’s vervolgens in kleine stukken en doe ze in de pan.
Het (licht) zoete sap van sinaasappels combineert goed met de friszoete smaak van kaki’s. Ben je gek op sinaasappel? Gebruik onbespoten sinaasappels zodat je de schil kunt raspen en toevoegen aan de jam. Spoel 1 sinaasappel af onder koud stromend water en dep 'm droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Rasp de schil (alleen het oranje) van de sinaasappel en zet de rasp apart.
Snijd de sinaasappels doormidden en pers ze uit. Voeg het sap toe aan de stukken kaki’s. Hou je van sinaasappel, voeg wat sinaasappelrasp toe. Breng alles rustig aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de kaki’s pruttelen tot ze helemaal zacht zijn (duurt ongeveer 10 minuten). Plet de vruchtensmoes eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
Weeg de kristalsuiker en het pectinepoeder af en voeg alles toe aan de vruchtenmoes. TipWil je liever geleisuiker (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker) gebruiken in plaats van kristalsuiker ? Dat kan. Je hebt dan geen pectinepoeder nodig. Volg verder onderstaande stappen.
Roer de suiker en het pectinepoeder goed door de vruchtenmoes breng alles geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Op snee rozijnenbrood met gegratineerde geitenkaas. Of verwerk de kaki-sinaasappeljam in een cheesecake.
Maak ook eens
Jam van sharonfruit met gember of appel.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!