Tomaten kun je op heel veel manieren bereiden, maar dit is misschien wel een van de lekkerste. Stop tomaten – samen met boter, suiker, balsamicoazijn en kruiden – onder een laagje deeg en je krijgt een taart die zoet en hartig is tegelijkertijd. Mmm…. zo lekker! Helemaal als je de tomaten tarte tartin serveert met mozzarella of verse geitenkaas. Nu maar hopen op heel goed en dus lang tomatenseizoen ☺.
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
Totaal: 40 minutenminuten
Gang: hoofdgerecht, lunchgerecht
Soort gerecht: vegetarisch
Seizoen: zomer
Dit heb je nodig voor:4personen
Benodigdheden
taartvorm met diameter van 24 cm
weegschaal
vergiet
keukenmes(je)
snijplank
(steel)pan met dikke bodem
houten lepel
lepel
oven
groot bord
Ingrediënten
50gramongezouten roomboter, plus een beetje extra om de taartvorm in te vetten
3tenenknoflook
600gramkerstomaten, cherrytomaten, liefst een mix
8 takjesverse tijm
versgemalen peper en zeezout, naar smaak
3 - 4eetlepelsbruine suiker, bijvoorbeeld basterdsuiker of palmsuiker
2eetlepelsbalsamicoazijn
1vers taartdeeg, rond en geschikt voor taartvorm van 24 cm
+/- 125grambuffelmozzarella of zachte verse geitenkaas
handje verse tijm en/of basilicumblaadjes
Hoe maak je het?
Weeg de roomboter af. Gebruik een beetje om de taartvorm licht in te vetten en bewaar de rest.
Pel de tenen knoflook en snijd de tenen knoflook in dunne plakjes.
Spoel de verse tijm en de tomaten af onder de koude kraan. Dep voorzichtig droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Snijd de grotere tomaten doormidden.
Doe de roomboter in een pan. Terwijl de boter smelt, voeg je de knoflook, de tijm, de suiker en de balsamicoazijn toe. Doe ook wat zeezout en versgemalen erbij. Roer goed door en verwarm op zacht vuur.
Als er een saus begint te ontstaan, voeg je de tomaten toe. Verlaag de temperatuur en laat de tomaten zacht worden.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius en haal het taartdeeg uit de koelkast.
Verwijder de takjes tijm. Schep de tomaten over in de taartvorm. Zorg ervoor dat de tomaten die je hebt doorgesneden met het snijvlak naar boven liggen.
Als de saus nog vrij dun is, kook ‘m dan nog wat verder in. Giet de saus over de tomaten in de taartvorm.
Haal het taartdeeg uit de verpakking en leg het taartdeeg over de vorm heen. Vouw de randen goed naar binnen. Prik een paar gaatjes in het deeg zodat het overtollige vocht als stoom kan ontsnappen.
Zet de taart in het midden van de oven en bak de tomatentaart in 20 tot 25 minuten goudbruin.
Haal de taart uit de oven en laat ‘m even afkoelen totdat die lauwwarm is. Plaats een groot bord omgekeerd op de taartvorm en keer de taart snel om. Gebruik ovenhandschoenen of schone theedoeken om je handen te beschermen.
Snijd de mozzarella of verse geitenkaas in stukken en verdeel over de tomaten tarte tatin. Garneer de tomatentaart royaal met verse tijmblaadjes en/of basilicumblaadjes en serveer direct.
Lekker bij
Combineer de taart met een grote groene salade. Als je met zijn tweeën bent, kun je de tomaten tarte tatin als hoofdgerecht eten. Voor vier personen is het een heerlijk lunchgerecht.
Maak ook eens
Een tarte tatin van rode uien of sjalotjes.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!