Kersen zijn een van die zomervruchten waar je volop van moet genieten als ze er zijn. Het kersenseizoen is kort, maar een paar weken. Dus grijp je kans als de steenvruchten rijp zijn; lekker om zo te eten of te verwerken tot een confituur of jam. Omdat kersen weinig pectine bevatten, kun je ze het beste combineren met pectinerijke vruchten zoals rode bessen. Dan krijg je een heerlijk friszoete kersenjam. Op en top zomers!
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
Bereidingstijd: 25 minutenminuten
Totaal: 45 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: zomer
Dit heb je nodig voor:4potten van 230 ml met schroefdeksel
Rist de rode bessen met een vork voorzichtig van de takjes. Spoel de bessen onder de koude kraan schoon. Doe de bessen in een kookpan en voeg een bodempje water toe. Verwarm de bessen totdat ze openspringen (na ongeveer 10 minuten). Plet de rode bessen vervolgens met een vork of een (puree)stamper.
Haal de pan van het vuur. Zeef de bessenpuree om te voorkomen dat de jam te veel pitjes bevat. Plaats een niet al te fijne zeef op een kom. Giet de bessenpuree in de zeef en druk met een lepel de puree door de zeef. Laat de bessenpuree rustig uitlekken terwijl je de kersen schoonmaakt (zie stap 4). Straks gooi je de pitjes weg en gebruik je alleen het bessensap.
Doe de kersen in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water. Dep ze droog met een schone theedoek. Verwijder de steeltjes en ontpit de kersen (je kunt een kersenontpitter gebruiken of snijd de kersen doormidden en verwijder de pit). Snijd de kersen (verder) in stukken en doe alles in een kookpan.TipKersensap geeft vlekken die je maar lastig kunt verwijderen. Let daarom op je kleren en het aanrechtblad en de keukenkastjes.
Snijd een citroen doormidden en pers ‘m uit. Druk het laatste sap uit de bessenpuree. Voeg het citroensap en bessensap toe aan de kersen en breng alles rustig aan de kook. Laat de kersen rustig pruttelen totdat ze zacht zijn (duurt ongeveer 10 minuten).
Plet de kersen met (puree)stamper fijn. Weeg de geleisuiker speciaal af. Zodra het fruit kookt, doe je de geleisuiker speciaal erbij. Roer goed door en breng het geheel weer aan de kook. Laat de jam 3 à 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Voeg een kneepje citroensap toe en roer goed door.
Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Een plak sinaasappelcake. Of doe wat kersenjam op een warme wafel: mmm…☺
Maak ook eens
Kersenjam met amandelen of amaretto.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!