Zo met de koeien weer in de wei krijg je opeens meer trek in zuivel. Van die lekkere dikke yoghurt bijvoorbeeld. Gezond, goedkoop en een goede basis voor heel veel jammie hapjes. Zelf hangop maken is eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is lekkere yoghurt, een theedoek, een ‘hangplek’ en wat geduld.
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Laten staan: 5 urenuren
Gang: dessert, ontbijtgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: kan altijd
Dit heb je nodig voor:4personen
Benodigdheden
vergiet
kaasdoek of theedoek
grote pan of schaal
plastic folie
Ingrediënten
1litervolle biologische yoghurt
2eetlepelsslagroom, eventueel
beetjevers fruit honing of vruchtencompote, eventueel
Hoe maak je het?
Maak de kaasdoek of de theedoek nat en wring uit.
Leg in het vergiet de kaasdoek of de theedoek. Zet het geheel boven een grote kom of pan.
Giet de yoghurt in het vergiet en laat minimaal 5 uur uitlekken. Liever langer. Dek het geheel af met plastic folie en zet in de koelkast.
Schep de hangop uit het vergiet.
Voor een meer romiger smaak kun je eventueel wat slagroom toevoegen. Klop de slagroom licht (lobbig) en voeg de slagroom toe aan de hangop.
Verdeel de hangop over de schaaltjes en serveer met vers fruit en eventueel wat honing.
Lekker bij
Een eigengemaakte compote, bijvoorbeeld van rabarber, is ook lekker om door de hangop te doen.
Maak ook eens
Hangop van karnemelk. Gebruik 1,5 liter karnemelk in plaats van yoghurt en je krijgt een stevige lekkere, maar iets minder romige, hangop. Een lekkere lightversie dus.
Tip
Yoghurt (bijna) over datum?
Hang 'm uit; door het vocht te verwijderen, kun je yoghurt langer bewaren.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!