Als het buiten kouder en eerder donker wordt, is niets zo heerlijk als zelf appelcompote maken. Je schilt een paar moesappels, laat die rustig met een beetje appelcider, citroensap en kaneel pruttelen. En als er dan een moes is ontstaan, voeg je wat suiker toe. Dat is het. En dan lekker opeten bij wentelteefjes of dikke plakken briochebrood. Mmm…
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 45 minutenminuten
Totaal: 55 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4personen
Benodigdheden
weegschaal
dunschiller
jamtrechter
houten lepel
jamtrechter
kookwekker
maatbeker
1 schone weckpot (waar 0,5 liter in past)
keukenmachine of staafmixer
brede kookpan of braadpan met dikke bodem en passende deksel
Ingrediënten
2halfzoete of zure moesappels
150mlappelcider
1kaneelstokje
0,5onbespoten citroen
100gramkristalsuiker
snufje kaneelpoeder
Hoe maak je het?
Schil de appels, ontdoe ze van hun klokhuis en snij ze in blokjes.
Breng de appelcider met het kaneelstokje aan de kook en laat het een beetje inkoken.
Snij ondertussen met een mesje of dunschiller enkele stukken van de schil van de citroen. Pers de citroen vervolgens uit. Omdat je de schil van de citroen gebruikt, kun je het beste een onbespoten, biologische citroen kopen.
Voeg het citroensap en de stukken schil samen met de appels toe aan de cider en laat alles 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
Haal de deksel eraf en laat dan nog zo’n 15 minuten – of tot de appels helemaal zacht zijn – zachtjes verder koken. Blijf in de buurt, want de appels mogen niet aankoeken.
Laat het appelmengsel afkoelen en verwijder het kaneelstokje. Als je liever geen of minder stukjes appel wilt, kun je het appelmengsel pureren in de keukenmachine of in de blender. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
Weeg het appelmengsel en voeg de suiker toe (per 300 gram voeg je 100 gram suiker toe). Roer er ook een snufje kaneelpoeder door, breng het geheel weer aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken. Roer regelmatig.
Vul de warme pot(ten) met de compote tot even onder de rand en sluit het vervolgens goed af. Zet de pot(ten) daarna op de kop (alleen potten met schroefdeksel draai je even om).
Vanwege het lage suikergehalte is compote minder stevig en korter houdbaar dan jam, slechts enkele dagen in de koelkast. Langer bewaren kan: verdeel de compote in kleinere porties in afsluitbare plastic bakken of zakjes en plaats die in de vriezer. Of doe de compote in gesteriliseerde weckpotten en weck ze. Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan. Voeg lauwwarm water toe en zorg dat alle potten onder water staan. Breng het water aan de kook en laat 30 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het water borrelt en 100 °C is. Gebruik je een weckketel? Zorg er dan voor dat het water ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de inhoud van de pot. Stel de juiste temperatuur en tijd in en de ketel verhit de potten op de juiste manier.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!