Zin in iets anders op sinterklaasavond? Probeer dan dit recept van fruitllolly’s van appels en peren met een vleugje speculaaskruiden en wat amandelen. Heerlijk snoepgoed!
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 20 minutenminuten
Laten staan: 15 minutenminuten
Gang: dessert
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4personen
Benodigdheden
weegschaal
schone theedoek of stuk keukenpapier
keukenmachine
bakpapier
koekenpan of oven
brede kookpan met dikke bodem
bakplaat
kwastje
suikerthermometer
Ingrediënten
4eetlepels blanke amandelen
4kleinestevige appels, of neem 4 kleine, stevige peren, Geen stoofperen; die moet je eerst stoven voordat je ze kunt eten.
Was ondertussen de appels en/of peren. Dep ze droog met een stuk keukenpapier of schone theedoek.
Verwijder de steeltjes en prik op die plek het lollystokje in de appel of peer. Zet de fruitlolly’s op de bakplaat met bakpapier.
Hak de amandelen fijn in de keukenmachine. Het makkelijkst is om de pulseknop te gebruiken; zo voorkom je dat je de noten te fijnmaalt. Geen keukenmachine in huis? Gebruik dan een koksmes en een snijplank om de amandelen fijn te hakken. Andere optie is om een steelpan te gebruiken: doe de noten in een plastic zak of theedoek en sla ze voorzichtig met de pan plat.
Doe de kristalsuiker samen met het water in de pan. Verwarm het geheel op laag vuur.
Als de suiker volledig is opgelost, voeg dan de roomboter en de speculaaskruiden toe. Roer even door.
Voeg vervolgens de keukenstroop toe en roer even door.
Breng het geheel vervolgens langzaam aan de kook. Wanneer de suikermassa zachtjes kookt (af en toe een belletje), laat het dan rustig pruttelen. Oftewel: roer niet!
Maak met een nat kwastje de rand van de pan vochtig. Je voorkomt zo dat de suikermassa aan de rand blijft kleven. Ander handig trucje: draai de pan voorzichtig rond. Op die manier verspreid je de hitte beter.
En dan is het wachten geblazen. Zorg dat je in de buurt blijft; voor je het weet, brandt je toffee aan. De toffee is klaar als de suikermassa een temperatuur bereikt van 140 graden Celsius. Dit kun je zien als er mooie egale (licht)bruine massa is ontstaan.
Haal de pan snel van het vuur en roer voorzichtig de amandelen erdoor.
Roer snel – voordat de toffee te hard wordt - een voor een de appels en/of peren door de toffee. Zet de lolly’s terug op de bakplaat en laat ze rustig hard worden (minimaal 15 minuten laten rusten). Snoepen maar!
Tip
Eventjes de kunst afkijken voordat je zelf aan de slag gaat?Bekijk het karamel-instructiefilmpje van Allerhande. En voor wie zich afvraagt waarom je water moet toevoegen als je ’t daarna meteen laat verdampen, volgt hier de uitleg van culinair auteur Harold McGee. Volgens McGee zorgt water ervoor dat je suiker meteen op hoog vuur kunt verhitten zonder dat je bang hoeft te zijn dat het verbrandt. Bovendien verlengt het de kooktijd en krijgen de reacties meer tijd.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!