Rabarber is een groente die goed combineert met allerlei soorten zoet: desserts, taarten, compotes en jams. Allemaal lekker met die groenrode stelen. Nieuwsgierig naar de zure, frisse smaak van rabarber? Probeer dan deze pure rabarberjam.
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 15 minutenminuten
Totaal: 25 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer
Dit heb je nodig voor:3potten van 230 ml met schroefdeksel
2kleine onbespotenperssinaasappels of bloedsinaasappels, 90 ml vers sinaasappelsap
245gramgeleisuiker, verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker
Hoe maak je het?
Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
Verwijder het blad van de rabarber. Alleen de stelen kun je eten. Trek eventuele harde draden met een dunschiller van de stelen; helemaal schillen is niet nodig want dan verliest de rabarber zijn rode kleur. Snijd de uiteindes eraf. Spoel de stelen af onder koud stromend water. Snijd de stelen in stukken van zo’n 3 centimeter. Doe de rabarber in een kookpan.
Het (licht) zoete sap van sinaasappels is een goede tegenhanger voor het zure van rabarber. Ben je gek op sinaasappel? Gebruik onbespoten sinaasappels zodat je de schil kunt raspen en toevoegen aan de jam. Spoel 1 sinaasappel af onder koud stromend water en dep vervolgens droog met een stuk keukenpapier of een schone doek. Rasp de schil (alleen het oranje) van de sinaasappel en zet de rasp apart.
Snijd de sinaasappels doormidden en pers ze uit. Voeg het sap toe aan de rabarber. Hou je van sinaasappel, voeg wat sinaasappelrasp toe. Doe de deksel op de pan en breng de rabarber rustig aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de rabarber pruttelen tot de rabarber helemaal zacht is en er een moes ontstaat (duurt ongeveer 10 minuten). Plet de moes eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Custardpudding of verwerk de rabarberjam in een crumble van perziken.
Maak ook eens
Rabarberjam met aardbeien, (ster)anijs, citroenmelisse, gember, vanille of vlierbloesem(siroop). Ook lekker is rabarber met munt.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!