Rabarber en peer vormen een goed duo. Zuur en zoet in een potje: een heerlijke én mooie (zachtroze!) jam. Probeer dit makkelijke voorjaarsrecept! Lekker bij een crumble van amandelen en amandelmeel.
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 20 minutenminuten
Totaal: 35 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente
Dit heb je nodig voor:4potten van 228 ml met schroefdeksel
Benodigdheden
houten lepel
vork of (puree)stamper
schoteltje
gesteriliseerde jampotten en deksels
schuimspaan
glastang
jamtrechter
kookpan
houten lepel
vork of (puree)stamper
schoteltje
gesteriliseerde jampotten en deksels
schuimspaan
glastang
jamtrechter
kookwekker
vergiet
Ingrediënten
3 à 4flinke stengels rabarber, 500 gram schoongemaakt gewicht
290gramgeleisuiker speciaal, verhouding 1250 gram fruit : 500 gram suiker
Hoe maak je het?
Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de rabarberjam met peer kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
Verwijder het blad van de rabarber. Alleen de stelen kun je eten. Trek eventuele harde draden met een dunschiller van de stelen; helemaal schillen is niet nodig want dan verliest de rabarber zijn rode kleur. Snijd de uiteindes eraf. Spoel de stelen af onder koud stromend water. Snijd de stelen in stukken van zo’n 3 centimeter. Doe de rabarber in een kookpan.
Schil de peren en snijd in vieren. Verwijder het klokhuis, de pitten en eventuele bruine plekken. Snijd de peren in kleine stukken. Voeg de stukjes toe aan de rabarber.
Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap met de punt van een keukenmesje het zwarte merg uit het stokje. Voeg dit – met het opengesneden vanillestokje – toe aan rabarber en de peer.
Snijd de sinaasappel doormidden en pers ’m uit. Voeg het sap toe aan de rabarber en de peer. Doe de deksel op de pan en breng alles rustig aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de rabarber en de peren pruttelen tot alles helemaal zacht is (duurt ongeveer 15 minuten).
Verwijder het vanillestokje. Schraap met de punt van een keukenmes(je) de laatste merg uit het vanillestokje en voeg het merg toe. Roer goed door. Plet de rabarber-perenmoes eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
Weeg de geleisuiker speciaal af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 1 minuut koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
7. Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Een crumble van amandelen en amandelmeel. Of maak een snelle taart van (kant-en-klaar) kruimeldeeg en een vulling van banketbankersroom en rabarber-perenjam: heerlijk om lauw-warm te eten!
Maak ook eens
Vervang de vanille door geraspte verse gember, voor een meer spicy variant.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!