Een witte bol met groene, pluimachtige uitlopers. Venkel. Een heerlijke groente; snel gaar, makkelijk te combineren en licht verteerbaar. Ideaal voor een zomerse salade of sandwich. Probeer eens zoetzure venkel. Lekker en makkelijk te maken.
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 25 minutenminuten
Laten staan: 1 uuruur
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer
Dit heb je nodig voor:4personen
Benodigdheden
weegschaal
snijplank
keukenmes(je)
kookpan
vergiet
afsluitbare plastic bak
afsluitbare plastic bak
Ingrediënten
3middelgrote venkelknollen
5dldroge, witte wijn
2,5dlwitte wijnazijn
5takjes verse tijm
90gramkristalsuiker
Hoe maak je het?
Snij de venkelknollen in dunne ringen. Bewaar het venkelgroen. Dit kun je later gebruiken voor de garnering van bijvoorbeeld een salade of een sandwich.
Was de gesneden venkel en laat uitlekken in een vergiet.
Breng de wijn, de azijn, de tijm en de suiker aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes inkoken.
Proef het wijnmengsel. Voeg als het te zuur is nog wat suiker toe.
Voeg de venkelringen toe en zorg dat ze goed onder staan. Laat 20 minuten zachtjes koken, of totdat de venkel zacht is.
Laat de venkel rustig afkoelen. Als je zoetzure venkel wilt bewaren, kun je alles in plastic bak met afsluitbare deksel doen. Of gebruik grote weckpotten. Je moet de weckpotten wel van tevoren schoonmaken.
In de koeling blijft de zoetzure venkel 7 dagen goed.
Lekker bij
Zoetzure venkel is heerlijk in salades, bijvoorbeeld met spinazie. Of maak een sandwich met zoetzure venkel en zachte geitenkaas.