Met pompoen kun je de lekkerste gerechten maken: soep, puree, risotto, quiche, maar ook jam. Combineer pompoen met (bloed)sinaasappel en gember en je krijgt een heerlijke zoete jam met een beetje pit.
Voorbereidingstijd: 30 minutenminuten
Bereidingstijd: 15 minutenminuten
weken/laten staan: 12 urenuren
Totaal: 12 urenuren45 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:3potten van 228 ml met schroefdeksel
Benodigdheden
kom
weegschaal
snijplank
koksmes/keukenmes
lepel
vergiet
fijne rasp
kommetjes
schone theedoek of stuk keukenpapier
citruspers
dunschiller
grote kom (glas of roestvrij staal)
schoteltje
gesteriliseerde jampotten en deksels
vork of (puree)stamper
kookpan
houten lepel
schuimspaan
glastang
jamtrechter
kookwekker
Ingrediënten
circa 450gramOranje Hokkaido pompoen, circa 280 - 300 gram schoongemaakt gewicht
2onbespoten (bloed)sinaasappels, je hebt 150 ml sap nodig
285gramfijne kristalsuiker
10grampectinepoeder
kneepjecitroensap, naar wens
Hoe maak je het?
Breng water aan de kook in een brede kookpan. Snijd ondertussen de pompoen met een groot koksmes in de lengte door de steelaanzet doormidden. Schep met een lepel de zaden en de draden uit de pompoenhelften en gooi ze weg. Snijd de pompoen in dunne parten. Doe de stukken pompoen voorzichtig in het warme water en kook de pompoen zacht. Draai het vuur uit. Giet af en laat de pompoenparten afkoelen in een vergiet.
Zet ondertussen de overige ingrediënten klaar. Schil en rasp (met een fijne rasp) de gember. Doe de gemberrasp in een kom en zet apart.
Spoel de (bloed)sinaasappels af onder koud stromend water. Dep ze droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Rasp de schil van één (bloed)sinaasappel (alleen het oranje) met een fijne rasp. Bewaar de rasp in een kom. Snijd beide (bloed)sinaasappels daarna doormidden. Pers de sinaasappels vervolgens uit en bewaar het sap.
Weeg 270 gram fijne kristalsuiker af.
Verwijder de schil van de pompoenparten met een dunschiller. Snijd de pompoen in kleine blokjes. Doe de pompoen in een grote kom. Voeg daarna de gemberrasp, de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap en de kristalsuiker toe. Schep een paar keer goed om zodat de suiker helemaal vermengt. Dek de kom af met een schone theedoek of plastic huishoudfolie en laat een nacht (of langer) staan op een koele plek of in de koelkast.
Zet de volgende dag een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon.
Doe het pompoenmengsel in een kookpan. Plet de pompoen fijn met een vork of (puree)stampen. Roer goed door en breng het pompoenmengsel rustig aan de kook.
Weeg 15 gram fijne kristalsuiker en 10 gram het pectinepoeder af en voeg beide tegelijkertijd aan de pompoen toe. Roer goed en breng alles weer rustig aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Plet de pompoen eventueel nog iets fijner en voeg een kneepje citroensap toe.Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Warme broodpudding met appel of een snee kruidkoek. Of combineer de pompoenjam met hüttenkase op een cracker.
Maak ook eens
Pompoenjam met kaneel of vanille. Of combineer pompoen met appel en rozijnen in een jam.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!