Deze bloedsinaasappel curd is een heerlijke variant op de klassieke lemon curd. Iets zoeter van smaak en ook nog eens mooi warm van kleur. Afhankelijk van de sinaasappelsoort, variërend van oranjegeel tot lichtroze. En - nog een pluspunt van deze fruitcurd - je maakt ‘m gemakkelijk zelf. Als je alle stappen volgt, je geduldig roert, schift de bloedsinaasappel curd niet en wordt die mooi dik.
Voorbereidingstijd: 25 minutenminuten
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
Totaal: 55 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: winter
Dit heb je nodig voor:3potten van 228 ml met schroefdeksel
Benodigdheden
gesteriliseerde jampotten en deksels
glastang
vergiet
schone theedoek of stuk keukenpapier
kleine kommetjes
fijne rasp
snijplank
keukenmes(je)
citruspers
eierscheider
vork
kookpan en passende hittebestendige kom
garde
zeef
houten lepel
jamtrechter
Ingrediënten
3onbespoten bloedsinaasappels, je hebt 220 ml sap nodig
Spoel de bloedsinaasappels af onder koud stromend water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier of een schone theedoek. Rasp de schil van de bloedsinaasappel met een fijne rasp. Bewaar de rasp in een kom. Snijd de bloedsinaasappels doormidden en pers ze uit. Zeef het sap (als je denkt dat er pitten in zitten) en voeg het toe aan de bloedsinaasappelrasp.
Weeg de suiker af, doe in een kom en zet weg.
Weeg de roomboter af. Snijd de boter in kleine blokjes, doe alles in een kom en zet weg.
Voor bloedsinaasappel curd heb je eierdooiers nodig en moet je eieren splitsen. Dit kun je doen met een eierscheider. Die heb je in allerlei soorten en prijsklassen: variërend van een paar euro tot een tientje of meer. Geen eierscheider in huis? Je kunt eieren ook splitsen met 2 bakjes. Tik het ei op de rand van het bakje zodat het ei in 2 helften breekt. Laat het eiwit in een bakje lopen. Houd de 2 eierhelften boven datzelfde bakje en giet voorzichtig de dooier van de ene helft naar de andere. Herhaal dit totdat alleen de dooier overblijft. Leg de dooier in het andere bakje. Vind je dat overgieten van eiwit maar gedoe, gebruik dan een plastic flesje. Daarmee kun je de dooiers als het ware uit het eiwit ‘opzuigen’. In dit filmpje zie je precies hoe je dat moet doen. Bewaar de eiwitten in de koelkast; daarvan kun je later nog meringues maken (zie ook de kooktip boven het recept).
Doe de eieren en de eierdooiers in een kom en kluts ze met een vork.
Om te voorkomen dat de eieren schiften, verwarm je het mengsel au bain-marie. Hoe doe je dat? Vul een - niet te lage - kookpan met water en verwarm het water. Plaats een passende, hittebestendige kom op de pan. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het warme water niet raakt. Doe het bloedsinaasappelsap en de bloedsinaasappelrasp in de kom. Voeg al roerend de suiker en de blokjes roomboter toe. Roer met een garde tot de suiker is opgelost en de boter is gesmolten.
Kluts de eieren en dooiers nog eenmaal. Schenk de eieren door een zeef bij het bloedsinaasappelmengsel. Klop alles goed door met een garde. Blijf daarna met een houten lepel roeren tot de bloedsinaasappel curd dik wordt. Nu moet je geduld hebben! Na 15 tot 20 minuten ontstaat een gladde, smeuïge crème. De curd is klaar als je met de bolle kant van een lepel een geul erdoor kunt trekken en de curd niet meteen daarin terugloopt. Soms moet je wat langer koken. Het mengsel is dan nog niet warm genoeg en heeft wat meer tijd (en extra warmte) nodig om tot kunnen binden. Verhoog niet de temperatuur! Het mengsel mag niet warmer worden dan 80 graden Celsius. Als de curd te warm wordt, gaat die schiften. Blijf daarom geduldig roeren en wacht totdat de curd stevig wordt.
Deze bloedsinaasappel curd is niet zo lang houdbaar. Dat komt door het gebruik van boter en rauwe eieren die niet op hoge temperatuur worden verhit. Je de kunt de curd het beste in de koelkast bewaren en snel opeten: binnen 1 maand.Vanwege de rauwe eieren is deze curd minder geschikt voor zwangere vrouwen en kleine kinderen.
Lekker bij
Scones (klassieker)! Of gebruik de bloedsinaasappel curd als vulling voor een cakerol of meringuetaart.
Maak ook eens
Een curd van grapefruit of aardbeien. Ook lekker is een mix van citroen en bergamot, een zure citrusvrucht met een heerlijke geur.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!