In augustus en september vind je populaire pruimensoorten als Opal, jubileum en reine victoria volop in de winkel. Allemaal zijn ze zoet en sappig, mooi – veelal paars-rood – gekleurd én geschikt voor zoete conserven als jam, confituur en gelei. Combineer de pruimen met specerijen als kardemom, kaneel en gember en je krijgt een heerlijke (na)zomerjam met een kruidig herfsttintje.
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 25 minutenminuten
Totaal: 40 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, zomer
Dit heb je nodig voor:4potten van 228 ml met schroefdeksel
Benodigdheden
schoteltje
kom
weegschaal
vergiet
schone theedoek of stuk keukenpapier
snijplank
keukenmes(je)
kookpan
dunschiller
citruspers
vijzel
kaas- of neteldoek en keukentouw of herbruikbaar theezakje
300gram geleisuiker, verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker
Hoe maak je het?
Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
Spoel de pruimen schoon onder koud stromend water. Dep de pruimen droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Snijd de pruimen doormidden, verwijder de stelen en de pitten. Snijd de pruimen in stukken. De schil kun je laten zitten, die lost tijdens het koken zo goed als op en geeft de jam bovendien een mooie kleur.
Spoel de sinaasappel af onder koud stromend water. Dep ’m droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Trek met een dunschiller repen schil (alleen het oranje) van de helft van de sinaasappel. Snijd de citroen doormidden en pers de citroen uit.
Schil de gember en snijd in stukken. Plet de kardemompeul lichtjes in een vijzel of met de achterkant van een lepel. Doe de gember met de kardemompeul, de jeneverbes, de kruidnagel en het kaneelstokje in een neteldoek of een stuk kaasdoek en bind dicht met keukentouw. Geen netel- of kaasdoek in huis? Gebruik dan een herbruikbaar theezakje.
Doe de stukken pruim met de repen sinaasappelschil en het citroensap in een kookpan. Voeg het bundeltje specerijen toe. Meet of weeg 100 milliliter water af en voeg toe. Breng het geheel langzaam aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat het fruit op laag vuur zacht worden (duurt 10 tot 15 minuten).
Verwijder de repen sinaasappelschil en het specerijenbundeltje. Plet het fruit fijn(er) met een vork of (puree)stamper.
Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Eventueel kun je het bundeltje specerijen weer toevoegen. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
Stop met koken en verwijder het bundeltje specerijen en het schuim met een schuimspaan.
Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Lekker bij
Een groene salade met peer en hazelnoten en een vinaigrette met pruimenjam. Of doe wat pruimenjam op een pannenkoek van amandelmeel.
Maak ook eens
Pruimenjam met specerijen als vanille, steranijs of chili. Of voeg een scheut sherry, rode port of whisky toe.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!