Peren - speculaaskruiden - jam - Recept - JAMMIE - datisjammie.nl
0 van 0
pin recept print recept

Perenjam met speculaaskruiden

Sinterklaas in het land? Maak dan deze perenjam met speculaaskruiden. Snel klaar, leuk om samen te maken met de allerkleinsten in huis en oh zo lekker!
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totaal: 35 minuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4 potten van 228 ml met schroefdeksel

Benodigdheden

Ingrediënten

 • 600 gram peren: Doyenné du Comice of Conference, circa 475/500 gram schoongemaakt gewicht
 • 130 gram moesappels: Schone van Boskoop/goudrenet of goudreinette, circa 100 gram schoongemaakt gewicht
 • 1 citroen, eventueel iets extra sap
 • 1 afgestreken theelepel speculaaskruiden
 • 440 gram geleisuiker, verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker

Hoe maak je het?

 • Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
 • Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis, de pitten en eventuele bruine plekken. Snijd de peren in kleinere stukken en leg ze in kom met koud water. Dit voorkomt dat de peren snel bruin worden.
 • Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis, maar bewaar de pitten. Appelpitten bevatten veel pectine. Spoel de citroen af onder koud stromend water. Dep ’m droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier. Trek met een dunschiller repen schil (alleen het geel) van de citroen. Snijd de citroen vervolgens doormidden en pers de citroen uit. Stop de citroenpitten met de appelpitten in een neteldoek of een stuk kaasdoek en bind dicht met keukentouw. Geen netel- of kaasdoek in huis? Gebruik dan een herbruikbaar theezakje.
 • Laat de peren uitlekken in een vergiet. Doe de stukken peer en appel in een kookpan. Voeg de repen citroenschil en het citroensap toe. Leg het bundeltje met pitten tussen het fruit en voeg water (ongeveer 4 eetlepels) toe. Breng het geheel langzaam aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat het fruit op laag vuur zacht worden (duurt 5 tot 10 minuten).
 • Verwijder de repen citroenschil en de pitten. Plet het fruit fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg de speculaaskruiden toe en roer de specerijen goed door het fruit. Weeg de geleisuiker af en voeg toe. Roer goed door en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
 • Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
 • Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan.
 • Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Lekker bij

Een snee rozijnenbrood of een stuk broodpudding of amandeltaart. Of verwen jezelf met een semla: een Zweedse lekkernij in de vorm van een bol met amandelspijs en room. Serveer de perenjam erbij of vervang de room door de perenjam.

Maak ook eens

Perenjam met walnoten of hazelnoten. Ook lekker is een jam van peren en pruimen. Of gebruik stukjes peer in een chutney of relish.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Facebook met @datisjammie of tag #datisjammie!