Zonneschijn gaat met veel dingen goed samen, maar vooral met basilicum en dus met pesto: de klassieker onder de Italiaanse sauzen. Pesto is een uitvinding van Genuese koks. Die bedachten de saus om zo de geur van ’s werelds beste basilicum - die uit Genua - te ‘vangen’ in een gerecht.
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 15 minutenminuten
Totaal: 25 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer
Dit heb je nodig voor:4personen
Benodigdheden
weegschaal
schone theedoek of stuk keukenpapier
vergiet
kaasrasp
keukenmachine
vijzel
Ingrediënten
70gramverse basilicumblaadjes, =zeker 2 grote basilicumplanten
6eetlepels extra vergine olijfolie
2eetlepels pijnboompitten
1grote teen knoflook
30gramParmezaanse kaas
2eetlepels pecorinokaas, pecorino Romano
grof zout, naar smaak
1-2eetlepels ongezouten roomboter op kamertemperatuur, eventueel
Hoe maak je het?
Pluk de basilicumblaadjes en verwijder alle steeltjes.
Was de basilicumblaadjes in koud water. Dep de blaadjes goed droog met keukenpapier.
Pel de knoflook.
Doe de helft van de basilicumblaadjes in de vijzel. Voeg de pijnboompitten, de knoflook en een klein beetje zout toe. Wrijf alles tot een gladde massa.
Rasp beide kazen en voeg ze toe. Wrijf tot de kazen goed zijn vermengd.
Voeg langzaam schenkend de olijfolie toe. Roer de olie met een houten lepel door de kruidenpasta.
Wil je de pesto smeuïger maken, roer dan met de houten lepel de roomboter door de pesto.
Tip
Weinig ervaring met een vijzel?Jamie Oliver legt in dit filmpje uit hoe je het beste een vijzel gebruikt.Weinig tijd?
Wil je toch zoveel mogelijk de smaak van een fijngewreven pesto maar niet alles met een vijzel maken, volg dan de kooktip van Johannes van Dam op. Maak de pesto tot stap 5 in een keukenmachine. Doe alles over in een vijzel en maak de pesto verder af (stap 5 tot en met 7) in de vijzel.Weinig tijd en/of geen vijzel?
Doe de basilicumblaadjes met de knoflook, de pijnboompitten, het zout en de olijfolie in de keukenmachine. Hak alles tot een romige massa. Schep de kruidenpasta in een kom en stapel met een houten lepel de kazen erdoor. Voeg eventueel roomboter toe.Wil je pesto invriezen?
Dat kan. Pesto kun je prima in grote hoeveelheden maken en vervolgens in de diepvries bewaren. Het beste kun je de saus maken zonder kaas. Die voeg je pas toe nadat je de pesto hebt ontdooid. Dan kun je eventueel ook nog roomboter toevoegen.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!