Augustus, maar vooral september is de tijd van de tomaat: zo uit de moestuin en gerijpt door de echte Hollandse zon. Maar wat doe je met al die vruchten? Ketchup maken! De saus heb je zo gemaakt: kwestie van alles in een pan doen en laten pruttelen. Vandaag staat gele tomatenketchup op het menu. Of gelig om precies te zijn, want door het gerookte paprikapoeder krijgt de ketchup een mooi geel-oranje tintje.
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 2 urenuren40 minutenminuten
Totaal: 2 urenuren55 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: zomer
Benodigdheden
snijplank
keukenmes(je)
houten lepel
1 schone weckpot (waar 0,5 liter in past)
trechter
trechter
keukenmachine of staafmixer
brede kookpan of braadpan met dikke bodem en passende deksel
vijzel
Ingrediënten
500gramgele tomaten
1kleine gele paprika
1sjalot
3tenenknoflook
0,5dlwitte wijnazijn
25gramwitte basterdsuiker
0,5theelepel(zee)zout
0,5theelepel komijnzaadjes
1mespunt gemberpoeder
1mespunt gele mosterdpoeder
1mespunt kurkumapoeder
1mespunt gerookt paprikapoeder
Hoe maak je het?
Was de tomaten. Verwijder het kroontje en de harde kern en snijd ze doormidden.
Was de paprika en snijd ‘m doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in repen.
Schil de sjalot en snipper ‘m vervolgens.
Pel de knoflooktenen.
Neem een lekker ruime, stevige pan. Doe de tomaten, de uien, de paprika en de knoflooktenen erin. Giet de helft van de azijn erbij en verwarm het geheel op laag vuur.
Laat het geheel – met deksel op de pan – 25 minuten sudderen.
Plet de komijnzaadjes in de vijzel licht.
Verwijder de knoflooktenen. Voeg de rest van de azijn toe en alle andere ingrediënten. Wees voorzichtig met de specerijen, vooral met het gerookte paprikapoeder. De smaak overheerst snel. Je kunt dus beter met een (heel) klein beetje beginnen, meer toevoegen kan altijd nog.
Draai het vuur hoger en breng het geheel aan de kook.
Temper het vuur en laat het geheel – met deksel op de pan – 2 uur zachtjes sudderen.
Pureer het geheel tot een glad mengsel met behulp van een staafmixer, keukenmachine of blender.
Giet de ketchup vervolgens in de pot of fles. Goed afsluiten en laten afkoelen.
Lekker bij
Eet de ketchup bij een tosti, aardappels uit de oven, geroosterde pompoen of zoete bataat. Allemaal jammie ☺!
Tip
In de koelkast blijft de ketchup enkele dagen goed. Gebruik altijd een schone lepel gebruiken als de ketchup uit de pot schept. Langer bewaren kan: doe de ketchup in gesteriliseerde weckpotten en weck ze. Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan. Voeg lauwwarm water toe en zorg dat alle potten onder water staan. Breng het water aan de kook en laat 30 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het water borrelt en 100 °C is. Gebruik je een weckketel? Zorg er dan voor dat het water ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de inhoud van de pot. Stel de juiste temperatuur en tijd in en de ketel verhit de potten op de juiste manier.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!