Vezel, vitamines en mineralen: broccoli bevat ze allemaal en nog behoorlijk wat ook. Gezond groenvoer dus en ideaal om een heerlijke soep van te maken. Broccoli gaat goed samen met veel verschillende kruiden. Een van mijn favoriete combinaties is broccoli met verse marjolein (majoraan); het geeft de soep een zachte mediterrane smaak
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
Totaal: 40 minutenminuten
Gang: lunchgerecht, voorgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: zomer
Dit heb je nodig voor:4personen
Benodigdheden
snijplank
keukenmes(je)
kookpan
maatbeker
vergiet
koekenpan of oven
knoflookpers
staafmixer
Ingrediënten
1sjalot
1grote teen knoflook
1eetlepel olijfolie
650 à 700grambroccoli
750mlgroentebouillon, van blokje of zelfgemaakt
6 à 8takjesverse marjolein, ook wel (wilde) majoraan
25grampijnboompitten
versgemalen peper en, zeezout naar smaak
Hoe maak je het?
Schil de sjalot en snipper ‘m.
Pel de teen knoflook.
Snijd de roosjes van de broccoli.
Snijd lelijke plekken van de stronken en schil ze daarna met een dunschiller. Snijd de stronken daarna in kleine stukken; dan ze tegelijk gaar met de roosjes.
Doe alle broccoli in een vergiet en spoel af met koud water.
Breng de bouillon aan de kook.
Verwarm de olie in de pan.
Voeg de sjalotsnippers toe zodra de olie heet is.
Pers de knoflook met de knoflookpers boven de pan uit en fruit het geheel 1 minuut.
Leg een paar kleine broccoliroosjes apart. Voeg de rest van de broccoli toe. Giet daarna de groentebouillon erbij.
Breng het geheel aan de kook en laat het 20 minuten zachtjes doorkoken.
Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan. Doe dit op laag vuur. Schud af en toe de pan en draai het vuur uit als de pijnboompitten goudbruin zijn. Eventueel kun je pijnboompitten ook in de oven roosteren.
Haal de blaadjes marjolein van de takjes. Was de blaadjes. Schuur de grote blaadjes in stukken.
Controleer met een vork of de broccoli gaar is. Draai het vuur daarna uit en pureer het geheel met de staafmixer tot een mooie gladde soep.
Breng de soep op smaak met versgemalen peper en (zee)zout.
Schep de soep in de kommen. Verdeel de blaadjes marjolein over de kommen. Doe in elke kom wat pijnboompitten en een klein roosje broccoli.
Lekker met een snee geroosterd knoflookbrood.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!