Lekker opwarmen op een koude herfst- of wintermiddag doe je met deze heerlijke appelpunch. Het enige wat je nodig hebt, is ongezoet (puur) appelsap, een sinaasappel, enkele specerijen en een beetje geduld. En op hele gure dagen, wat rum.
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 10 minutenminuten
Laten staan: 1 uuruur
Gang: drank
Soort gerecht: glutenvrij, veganistisch, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:1liter, genoeg voor 4 personen
Benodigdheden
snijplank
keukenmes(je)
kookpan
houten lepel
kookwekker
maatbeker
schuimspaan of zeef
glazen schaal met inhoud van 1 liter of meer
glazen of bekers
Ingrediënten
1literongezoet, puur appelsap, geen concentraat (of maak je eigen appelsap, zie kooktip onderaan recept)
0,5onbespoten sinaasappel
5kruidnagels
3stuks steranijs
1kaneelstokje
2cmverse gember, 10 à 15 gram schoongemaakt gewicht
Hoe maak je het?
Doe de appelsap in de kookpan. Halveer de sinaasappel. Snijd een halve sinaasappel in dikke schijven (3 tot 4). Prik de kruidnagels in de schijven sinaasappel. Doe hetzelfde met de steranijs als de steranijs in stukken is gebroken. Voeg de sinaasappel, de kruidnagel en de steranijs toe aan het appelsap. Doe vervolgens het kaneelstokje erbij.
Schil de gember en snijd in dikke plakken. Voeg de gember toe aan het sap.
Breng het geheel langzaam aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de punch nog even zachtjes koken (ongeveer 10 minuten).
Draai het vuur uit en doe de deksel op de pan. Laat de punch een uur staan zodat alle smaken goed intrekken.
Schep met een schuimspaan de sinaasappel en specerijen uit de punch. Geen schuimspaan in huis? Giet de punch door een zeef.
Warm de punch op en serveer in een grote schaal of direct in glazen of mokken. Eventueel met een beetje honing en een steranijs of kaneelstokje in elk glas.
Kooktip
Je kunt ook zelf appelsap maken. Spoel 2 kilo (moes)appels schoon onder koud stromend water. Snijd de appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Doe de appels met een laagje water in een kookpan en kook de appels (met deksel op de pan) tot een zachte moes. Stamp of pureer de moes helemaal glad. Giet de appelpuree door een zeef met neteldoek of kaasdoek en vang het sap op in een kom.
Lekker bij
Havermoutkoeken, (gevulde) speculaas of noten-vruchtenbrood (kletzenbrood).
Maak ook eens
Appelpunch van appelcider of voeg enkele lepels rum toe. Lekker op een gure wintermiddag.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!