Knapperig, fris-zuur van smaak, bomvol mineralen en vitamines én – dat is het mooie van deze bladgroente – volop verkrijgbaar in de winter. Met winterpostelein kun je in de koudste tijd van het jaar de heerlijkste stamppotten, salades, smoothies en pesto’s maken. Allemaal met die fris-zure smaak, alsof het al een beetje lente is. Lekker bij bijvoorbeeld pasta of gnocchi. Of maak een rijstsalade met de pesto.
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 10 minutenminuten
Totaal: 20 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: herfst, winter
Dit heb je nodig voor:4personen
Benodigdheden
weegschaal
snijplank
keukenmes(je)
schone theedoek of stuk keukenpapier
vergiet
kaasrasp
keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
75gramwinterpostelein
8eetlepels extra vierge olijfolie
20grampijnboompitten, 2 volle eetlepels
1teen knoflook
50grampecorinokaas, pecorino Fiorde Sardo of pecorino Romano
versgeperst citroensap, naar smaak
versgemalen peper en zout, naar smaak
Hoe maak je het?
Snijd de worteltjes (uiteindes) van de winterpostelein. Doe dit voordat je het bosje los haalt. Doe de winterpostelein in een vergiet en spoel de steeltjes en de blaadjes voorzichtig af onder koud water.
Dep de winterpostelein goed droog met een schone theedoek of een stuk keukenpapier.
Pel de knoflook.
Rasp de kaas.
Doe de helft van de postelein in de keukenmachine. Voeg de pijnboompitten, de knoflook, de helft van de kaas en de helft van de olijfolie toe. Hak alles tot een romige massa.
Voeg de rest van de winterpostelein en de olijfolie toe. Meng alles nogmaals met de keukenmachine.
Proef de winterposteleinpesto en voeg naar smaak citroensap en versgemalen zout en peper toe. Eventueel kun je nog wat extra olijfolie toevoegen. Meng alles nogmaals met de keukenmachine.