Wat te doen met een salieplant die het ontzettend naar zijn zin heeft in je tuin en maar blijft groeien? De blaadjes oogsten en pesto maken! Met dit recept maak je in vijftien minuten een heerlijke saliepesto. Lekker bij pasta of gnocchi. Of maak een sandwich met saliepesto. De pesto is heerlijk met blauwschimmelkaas – bijvoorbeeld gorgonzola – of geroosterde pompoen.
Voorbereidingstijd: 5 minutenminuten
Bereidingstijd: 10 minutenminuten
Totaal: 15 minutenminuten
Gang: bijgerecht
Soort gerecht: glutenvrij, vegetarisch
Seizoen: lente, zomer
Dit heb je nodig voor:200gram, genoeg voor 4 personen
Benodigdheden
weegschaal
schone theedoek of stuk keukenpapier
citruspers
vergiet
kaasrasp
keukenmachine
Ingrediënten
8gramverse salieblaadjes, een hand vol
1grote teen knoflook
50gramamandelen, ongezout en ongebrand
60gramParmezaanse kaas
+/- 160mlextra vergine olijfolie
0,5citroen
versgemalen zout en peper, naar smaak
Hoe maak je het?
Pluk de salieblaadjes en verwijder alle steeltjes.
Was de salieblaadjes in koud water. Dep de blaadjes goed droog met keukenpapier.
Pel de knoflook en snijd de knoflookteen in stukken.
Rasp de kaas.
Doe de knoflook, de salieblaadjes en de amandelen in de keukenmachine. Voeg de helft van de Parmezaanse kaas en de helft van de olijfolie toe. Hak alles tot een romige massa.
Voeg de rest van de Parmezaanse kaas en de olijfolie toe. Meng alles nogmaals met de keukenmachine.
Pers de citroen uit.
Proef de pesto en voeg naar smaak citroensap en versgemalen zout en peper toe. Eventueel kun je nog wat extra olijfolie toevoegen. Meng alles nogmaals met de keukenmachine.
Lekker bij
Pasta of gnocchi. Kook de pasta of gnocchi gaar, afgieten en vervolgens de saliepesto er voorzichtig door roeren. Verdeel pasta of gnocchi over vier borden. Serveer er versgeraspte Parmezaans kaas bij en een groene salade. Of maak een sandwich met saliepesto. De pesto is heerlijk bij een blauwschimmelkaas – bijvoorbeeld gorgonzola – of geroosterde pompoen.
Tip
Wil je pesto invriezen?
Dat kan. Pesto kun je prima in grote hoeveelheden maken en vervolgens in de diepvries bewaren. Het beste kun je de saus maken zonder kaas. Die voeg je pas toe nadat je de pesto hebt ontdooid.
Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Pinterest met @datisjammie of tag #datisjammie!