De Groene Garde - Nieuws - Boekrecensie - JAMMIE

De Groene Garde

over (h)eerlijk eten
Auteur: , , ,
Uitgever: Prometheus
Verschijningsdatum:

1 8 10

Eerst even dit: in het najaar van 2011 ontmoet ik Leontien, mede-initiatiefneemster van De Groene Garde. Welk verhaal gaat er schuil achter ons bord eten? Leontien wil dat verhaal vertellen in een informatief kookboek. Een kookboek met verhalen over duurzaamheid, maar ook praktische kooktips en lekkere recepten. Of ik wil meehelpen, vraagt ze. Dat wil ik. Het idee van een praktisch kookboek over (h)eerlijk eten spreekt mij aan. Uiteindelijk schrijf ik vijf van de honderd seizoensrecepten die het kookboek telt.

In maart 2013 verschijnt de eerste druk. In de maanden daarop volgen druk nummer twee, drie en vier. De mix van informatie, tips en recepten spreekt aan. De Groene Garde wordt uitgeroepen tot het meest duurzame kookboek van 2012. “Duurzaamheid is een complex en vaak verwarrend begrip. De Groene Garde benadrukt de duurzame dilemma´s, maar laat de lezer niet in het ongewisse en vertelt welke stappen je in de goede richting kan zetten”, aldus jurylid Joris Lohman.

VOOR WIE IS DIT BOEK?

Als je meer wilt weten over je dagelijkse maal, als je bewuster wilt inkopen, dan biedt De Groene Garde een handvat waarmee je gemakkelijk duurzamer kunt eten. Door de achtergrondverhalen leer je meer over de weg die voedsel aflegt voordat het op je bord beland. De (kook)tips en recepten zorgen ervoor dat je meteen aan de slag kunt en je eigen (h)eerlijke maal kunt bereiden.

WAT KUN JE MET DIT BOEK?

De Groene Garde laat je zien dat (h)eerlijk eten niet ingewikkeld of duur is. Je kookt met De Groene Garde met de seizoenen mee. Dat betekent veel groenten en fruit. Zo’n tachtig procent van de recepten is vegetarisch. Het merendeel maak je binnen een half uur. De overige recepten zijn bewerkelijker en vragen wat meer tijd, maar zijn met duidelijke aanwijzingen en kook- en kooptips nog altijd goed te doen.

WAT MOET JE ZEKER LEZEN?

Minder verspillen is een goede eerste stap naar (h)eerlijker eten. In Kliekjes en kromme komkommers lees je hoeveel we in Nederland gemiddeld op jaarbasis weggooien (veel helaas). Gelukkig lees je in hetzelfde verhaal ook hoe het anders kan. Slimmer kopen, koken en bewaren, zorgt voor minder verspilling.

MIJN FAVORIETE RECEPTEN

Naast mijn eigen recepten (hoe kan het ook anders ;-)) maak ik graag de gevulde koolrabi met champignons en kervel. Hetzelfde geldt voor de linzensalade met feta en munt. Simpel, snel en lekker.

Mijn Groene Garde-recepten kun je ook hier op JAMMIE vinden.
Lente -> Rabarbercompote met kokosschuim
Zomer -> Spinazie-venkelsalade
Zomer -> Pasta met lavendel-camembert
Herfst -> Hollandse crêpes met compote
Winter -> Appelnotenpudding en worteljam

~EN NU...mag jij~

* Verplicht. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.